Peștii de acvariu devin agresivi în spații prea mici

0

Prezența unui acvariu în casă poate aduce liniște întregii familii, dar privirile supărate aruncate de micii pești colorați nu înseamnă că ați uitat să le dați de mâncare ori să le curățați apa. Este pur și simplu răutate, spun specialiștii de la Universitatea Case Western Reserve, care au descoperit că peștii ținuți în spații limitate devin agresivi.

 

Doar în SUA vorbim de aproximativ 180 de milioane de peștișori ornamentali, de acvariu, atrag atenția cercetătorii de la Case Western Reserve. ”Cu atâtea alte probleme majore pe cap în lume, cine își mai pune problema modului de viață al peștilor din acvarii? Dar când sunt atât de mulți, credem că este bine să știm niște lucruri, totuși, despre asta”, consideră biologul Ronald Oldfield. El este, de altfel, primul care s-a apucat să studieze, în mod științific, ce efecte are mediul în care trăiesc asupra peștilor de acvariu. Rezultatele studiului său au fost publicate recent în Journal of Applied Animal Welfare Science.

Studiul a comparat comportamentul peștilor Midas Cichlidis (peștișori aurii) în diferite medii, de la habitatul lor natural, la spații largi din cadrul grădinilor zoologice și apoi la cufere de sticlă de diferite dimensiuni, aflate în proprietatea iubitorilor de pești. Rezultatele au fost clare: în spații mai largi, comportamentul agresiv este multe redus, aproape inexistent (mai ales dacă e vorba de habitatul natural), în vreme ce, cu cât spațiul de locuire devine mai mic, mai redus, cu atât crește agresivitatea locatarilor. Pentru binele și sănătatea peștilor, Oldfield recomandă acvarii mai spațioase; altfel, susține el, peștii se rănesc între ei ori chiar se omoară.

Biologul susține că studiul său, deși pornit de la peștișori ornamentali, se poate extinde asupra oamenilor și a comportamentului acestora când sunt obligați să trăiască în spații strâmte, precum închisorile. ”Comportamentul uman se schimbă și el. Violența în închisori ar putea fi explicată mai în profunzime prin studii aplicate”, consideră Oldfield. Dar, deocamdată, el se rezumă la a sfătui proprietarii de pești să le ofere acestora cât mai mult spațiu, modelat în așa fel încât să nu se simtă limitați, pentru a nu deveni agresivi.

 

Sursa: Science Daily

Foto: Cichlids.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger