Pesticidele ucid sperma bărbaților

0

Pesticidele, care au cauzat deja declinuri mari în populațiile de albine, păsări și alte vietăți din sălbăticie, afectează, se pare, și virilitatea bărbaților. Un nou studiu susține că otrăvurile agricole reduc calitatea și cantitatea spermei la bărbații din întreaga lume, muncitorii din agricultură fiind ținta principală a asanării bărbăției.

 

Cercetătorii de la Universitatea George Washington au analizat 17 studii științifice publicate în perioada 2007-2012 și au observat că în 15 dintre ele s-a raportat o asociere semnificativă între expunerea la pesticide și indicatorii privind calitatea spermei. Rezultatele lor sunt completate de o serie de cercetări realizate pe bărbații francezi, neo-zeelandezi, indieni, tunisieni și israelieni care au indicat la rândul lor un declin în calitatea și cantitatea de spermă. Unele dintre aceste studii vorbesc de scăderi de chiar 50% în perioada 1940-1990.

Producția de spermă este reglată de sistemul endocrin, care se ocupă la rândul său cu reglarea hormonilor. Un studiu realizat pe muncitorii mexicani din industria florilor, care sunt expuși în mod constant la organofosfați, a dezvăluit că aceștia au niveluri ridicate de testosteron, însă niveluri reduse din hormonul de stimulare foliculară și hormonul inhibin b, două substanțe cheie pentru producția de spermă. Cercetătorii subliniază necesitatea unor norme mai stricte privind utilizarea pesticidelor care afectează sistemul endocrin.

Sursa: Grist.org

Foto: Flickr/andypowe11


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger