Pesticidele din legume si fructe, pericol pentru copii

8

Deficitul de atentie sau tulburare hiperkinetica (ADHD) este asociat cu expunerea la pesticide, sustine un studiu realizat in SUA si Canada si aparut in revista Pediatrics.  Consumul de alimente obisnuite, afine, capsuni sau telina, spre exemplu, poate avea ca urmare diagnosticarea copiilor cu deficit de atentie sau hiperactivitate.

Potrivit Centrului de Control si Prevenire a Bolilor, doar in SUA, aproximativ 4,5 milioane de copii cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani au fost diagnosticati cu ADHD, iar rata acestui diagnostic a crescut cu 3% pe an intre 1997 si 2006, relateaza Agerpres, care citeaza revista Time.

Din in ce mai des, cercetatorii sugereaza ca factori chimici, probabil in combinatie cu alti factori din mediu – cum ar fi jocurile video, show-urile TV extrem de agitate si flash-urile de pe DVD-urile educationale pentru copii – ar putea contribui la cresterea problemelor legate de atentie.

In aceste conditii, o echipa de cercetatori de la Universitatile Montreal si Harvard, condusa de Maryse Bouchard, din Montreal, au examinat relatia potentiala intre ADHD si expunerea la un tip de pesticide toxice numite organofosfati.
Echipa a analizat nivelul reziduurilor de pesticide din urina a peste 1.000 de copii cu varste cuprinse intre 8 si 15 ani si a descoperit ca subiectii cu cele mai mari niveluri de dialkyl-fosfati, un produs secundar al pesticidelor continand organofosfati, au avut cea mai mare incidenta de ADHD.

Per ansamblu, cercetatorii au descoperit o crestere cu 35% a ratei probabilitatii de a face ADHD cu fiecare crestere de 10 ori a nivelurilor de pesticid din concentratia urinei.

Chiar daca anumite pesticide parasesc organismul in trei pana la sase zile, s-a aratat ca expunerea la pesticide este constanta. Copiii sufera mai mult decat adultii de pe urma acestei expuneri la pesticide pentru ca organismul lor aflat inca in dezvoltare nu metabolizeaza toxinele la fel de bine ca cel al adultilor.

Chiar daca studiul lui Bouchard nu a determinat metoda exacta de expunere la pesticide a participantilor la cercetare, cel mai probabil acestia au ingerat chimicale prezente in alimente, spre exemplu mancand fructe care au fost tratate cu pesticide in timpul cresterii.

De altfel, autorii cercetarii atrag atentia ca, potrivit unui studiu al U.S. Pesticide Residue Program, organofosfatii au fost detectati in 28% din coacazele inghetate si in 19% din telina testata pentru a detecta prezenta pesticidelor.

Tags:



8 comentarii

  1. medicamentele pentru copii sunt o industrie de nu stiu cate miliarde de dolari pe an … doar in america …

    iar studiile si testele astea … hotarasc unde se duc acesti bani .

    chiar o sa ne apucam sa ii credem pe cuvant !?

    • In general studiile ofera date si corelatii verificabile, tocmai pentru a nu fi nevoit sa crezi pe cineva pe cuvant.
      Ti se pare ca ti se pregateste vreun vaccin?
      A renunta la consumul de fructe si legume “umflate cu pompa” de niste fermieri foarte inteligenti – asta e medicamentul tau foarte scump !! Unde se vor duce acesti bani?….. pe produsele bio……
      La noi, paradoxal, cele mai periculoase nu sunt cele din import, ci produsele romanesti, ale micilor producatori care toarna azotatii cu sacul si stropesc pomii cu galeata de 10 ori pe an, aiurea, fara a respecta vreo norma, fara a fi controlati de vreo autoritate….

      • verificabile ?

        cum pot eu sa verific si sa ma asigur ca rezultate obtinute de 3 centre de testare nu au fost masluite , in paralele cu o mica/mare spaga la un organ de control vizavi de aceste centre pentru a introduce un nou medicament pe piata care ar urma sa aduca inca vreo cateva zeci/sute de milioane de dolari profit !?

        tot ce pot face e sa astept vreo 30 de ani pana intr-un final cand ies la iveala diferite studii si rezultate care au fost ingropate in tot timpul asta cum s-a intamplat in america cu testele de vaccin facute prin anii ’70-’80 care fie erau inutile , fie , mai rau , creau diferite predispozitii spre imbolnavire cu anumite boli/virusi si care , culmea , in tot timpul asta au fost comercializate .

        cat despre solutii … nu spuneam de nici o solutie . am lasat un comentariu undeva si vizavi de chimicalele din alimente .

        solutia : mananca si stai linistit . nu ai alta solutie . produse bio sunt joggingul anului 2010 . un moft , o himera , o tampenie .

        parerea mea , cu riscul de a jigni pe .. tete lumile , tre’ sa fii prea batut in cap ca sa crezi ca’cumperi ceva natural din vreun magazin .

        in cel mai bun caz cumperi acelasi produs sub un alt ambalaj si cu vreo 50% mai scump pentru ca deh , doar e produs bio , nu !? cum faceau aia prin norvegia acum vreo 8-9 ani parca .

        nu exista nicaieri in lume .

  2. Prea putini baga in seama otravurile din alimente…chiar sunt uimit ca nu e niciun comentariu.
    Articol f bun si realist dar otravurile exista in toate fructele mai ales cele de import care sunt conservate f mult timp !!!

  3. Din pacate cei care folosesc astfel de substante, sa isi mareasca productia nu se gandesc si la cat de mult rau fac.Se tine cont de cat de “aratos”este un produs,daca este si sanatos aproape ca nu mai conteaza.

  4. Pingback: Tweets that mention Pesticidele din legume si fructe, pericol pentru copii » Think Outside The Box -- Topsy.com

  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FAMILIA – TINTA ASALTURILOR. CUM SUNTEM FORTATI SA NE REEDUCAM INTRU SODOMIE/ Campanie antipedofili/ UMAMI, AL CINCILEA GUST/ Cipurile implantabile oamenilor – propuse ca solutie pentru catastrofe naturale (STIRI

  6. Interesant !
    Ar fi unele corectii de termeni cum ar fi “organofosfati”, in fapt “organofosforice”.
    In Canada exista un regim sever (mai strict in comparatie cu Romania) in folosirea pesticidelor.
    Schemele de combatere integrata (IPM= Integrated Pest Management) sunt aprobate si cele mai folosite in protectia fitosanitara. Studiile releva un fapt cunoscut de toata lumea, ca otravurile moderne sunt pesticidele.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger