Pesticidele din fructe şi legume afectează grav calitatea spermei

0

Atunci când mergem la supermarket şi vedem standurile opulente cu fructe şi legume impecabile, cu forme egale, îmbietoare şi bine lustruite, cu greu ne putem gândi că în spatele acestei aparenţe stau tratamente intensive cu pesticide. Desigur, acelaşi lucru se poate spune despre multe din fructele şi legumele pe care le cumpărăm din pieţe, unde ajung produse importate din alte ţări, prin mecanisme frauduloase.

 

pesticide

 

Un nou studiu arată însă că ar trebui să fim mai atenţi cu felul în care ne selectăm hrana: cercetarea publicată recent în Human Reproduction susţine că bărbaţii care consumă fructe şi legume tratate cu pesticide înregistrează o scădere a calităţii spermei cu până la 50%. Acesta este primul studiu care investighează legătura dintre pesticide şi sănătate aparatului reproductiv, iar concluziile lui nu sunt deloc încurajatoare.

În cadrul cercetării, s-au analizat 338 de mostre de spermă de la 155 de bărbaţi, recoltate între 2007 şi 2012, iar datele legate de fertilitate au fost corelate cu dietele fiecărui participant. După ce au luat în calcul efectul fumatului şi al obezităţii asupra calităţii spermei, specialiştii au observat că bărbaţii care cosumau constat fructe şi legume cu un înalt conţinut de pesticide reziduale, înregistrau o scădere sensibilă a calităţii spermei decât cei care mâncau zilnic mai puţin de 1,5 porţii de fructe şi legume. Dintre acestea din urmă, concentraţii ridicate de pesticide înregistrează, printre altele, merele, căpşunele şi ardeii graşi. Totodată, cercetătorii sunt de părere că o altă consecinţă a consumului de pesticide este volumul redus al unei ejaculări.

Deşi au existat şi alte studii care indicau spre această corelaţie, aceasta este prima lucrare care oferă dovezi solide. Autorii însă nu recomandă bărbaţilor să nu mai consume fructe şi legume, mai ales în contextul în care bărbaţii care consumă aceste produse, dar fără conţinut ridicat de pesticide, înregistrează o calitate sporită a spermei. O posibilă soluţie în acest sens ar fi o atenţie sporită la sursa hranei şi încercarea susţinută de a consuma fructe şi legume provenite din agricultura organică sau tradiţională, precum şi de la producători cât mai apropiaţi geografic. Astfel, scade riscul consumului de produse pentru care s-au folosit diverse substanţe pentru păstrarea lor în stare bună, pe durata transportului. În acelaşi timp, ei recunosc că acest studiu are propriile limitări metodologice şi că vor fi necesare alte cercetări, pentru a investiga efectul pesticidelor asupra sănătăţii aparatului reproductiv.

Sursa: Vocativ

Foto: Getty Images

Puteţi citi şi:

Guvernul francez vrea să reducă pesticidele cu 50% în următorii 10 ani

Noi dovezi: pesticidele cauzează dispariţia albinelor şi afectează alte specii


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger