Pesticidele ar putea fi responsabile de moartea albinelor în SUA

0

Oamenii de ştiinţă americani au investigat cazuri (întâlnite în număr mare) de albine moarte în regiunea Indiana (SUA), pentru a afla cauza acestui fenomen. Concluziile lor sunt îngrijorătoare: pesticidele folosite pentru diferite culturi, mai ales la însămânţarea acestora, conţin compuşi toxici în doză şi de 700.000 de ori mai mare decât cea considerată letală pentru albine.

 

Studiul a fost realizat de Universitatea Purdue (SUA); cercetătorii de aici au descoperit în corpurile albinelor moarte urme de insecticide foarte periculoase. „Nu este un secret că insecticidele sunt foarte toxice pentru albine, am găsit urme ale lor în fiecare albină moartă sau pe moarte”, a confirmat Christian Krupke, profesor de entomologie la Universitatea Purdue şi co-autor al studiului, publicat în revista PloS One. Substanţele utilizate de fermieri la înfiinţarea culturilor (de porumb, soia etc.) şi la îngrijirea acestora se transformă, astfel, în condamnări sigure la moarte pentru albinele care îşi caută mierea pe câmpuri, atât în apropierea culturilor, cât şi la distanţă.

„Praf contaminat de pesticide ajunge în mediul din jurul nostru, mai ales în condiţiile în care rata înfiinţării culturilor de porumb este foarte ridicată. Praful acesta este mobil, uşor, poate călători departe şi poate contamina arii extinse”, a mai spus Krupke. Concentraţia substanţelor este atât de mare, încât, şi dacă mici cantităţi din ele ajung pe flori sau plante melifere, acestea pot ucide albinele sau pot fi transportate de către ele în stup, prin polen contaminat, au mai indicat autorii studiului. Cercetătorii au mai descoperit urme îngrijorătoare de pesticide la nivelul solului, în regiunile analizate, a căror vechime era şi de doi ani de la aplicarea tratamentului la nivelul seminţelor. Oamenii de ştiinţă atrag atenţia asupra faptului că moartea din cauza pesticidelor, pentru albine, este extrem de chinuitoare şi, mai mult decât atât, dispariţia albinelor este o problemă gravă pentru orice regiune sau societate.

 

Sursa: Discovery News

Foto: Erik Hooymans, Wikimedia Commons

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger