Peste jumatate din cetatenii europeni cred ca oamenii de stiinta sunt periculosi

14

Ultimul Eurobarometru al Comisei Europene arata ca circa 80% dintre locuitorii statelor membre UE sunt interesati de stiinta si tehnologie, insa 57% sunt de parere ca oamenii de stiinta ar trebui sa-si comunice rezultatele cercetarilor mai pe intelesul tuturor, 53% cred ca acestia sunt periculosi gratie cunostintelor lor avansate si 66% cred ca guvernele ar trebui sa indrume mai mult tinerii inspre domeniile stiintifice.

Intr-un numar covarsitor, europenii recunosc beneficiile stiintei, insa multi dintre ei se arata ingrijorati de riscurile impuse de noile tehnologii si de puterea dobandita de oamenii de stiinta prin cunoastere, scrie The Guardian. 58% dintre respondentii din cadrul ultimului Eurobarometru au convenit ca: „Nu mai putem avea incredere ca oamenii de stiinta spun adevarul in legatura cu subiectele stiintifice si tehnologice controversate pentru ca ei depind din ce in ce mai mult de banii veniti de la industrii”. Mai ales in contextul in care industriile vor pompa tot mai multi bani in cercetarile stiintifice.

Ingrijorator este si faptul ca 53% dintre respondentii europeni sunt de parere ca, datorita cunostintelor lor avansate, oamenii de stiinta „beneficiaza de o putere care ii face periculosi”, iar 57% cred ca acestia ar trebui sa se straduiasca mai mult cand vine vorba de informarea publicului cu privire la noile dezvoltari stiintifice si tehnologice.

Pe de alta parte, 63% dintre cetatenii statelor membre UE au impresia ca oamenii de stiinta care lucreaza in laboratoare universitare sau guvernamentale sunt cei mai calificati sa explice dezvoltarile stiintifice si tehnologice. Doar 32% dintre ei cred ca oamenii de stiinta care lucreaza pentru industrie sunt bine plasati si numai 16% ca jurnalistii sunt pregatiti sa explice dezvoltarile stiintifice.

Fata de studiul din 2005, tot mai multi oameni incep sa aiba incredere mai mare in oamenii de stiinta in explicarea noilor tehnologii, in detrimentul jurnalistilor. La nivel general, sondajul recent arata ca cetatenii europeni sunt optimisti cand vine vorba de beneficiile stiintei si ale tehnologiei pentru economie. In jur de 75% dintre respondenti cred ca gratie stiintei si tehnologiei, vor exista mai multe oportunitati pentru generatiile viitoare, desi se inregistreaza un grad de scepticism mai ridicat decat in 2005 privind impactul stiintei asupra vietii oamenilor.

Foto: Reuters

Tags:14 comentarii

 1. La fel ca in proverbul cu vulpea si strugurii …acri ! Stiinta nu e la indemana oricui si atunci e privita cu suspiciune si ciuda. Ca in evul mediu ! Cand 99% sau chiar peste din populatia globului crede in Dumnezeu intr-o epoca in care Hubble (cine o fi ala – se intreaba unii !?) a a patruns pana aproape de marginea Universului sa nu ne mai miram ca stiinta si cei care au capacitatea s-o abordeze sunt priviti ca pe Galileo Galilei.

  • prietene, tu care esti atat de rational ar trebui sa stii ca e o confuzie categoriala intre credinta si stiinta; fiind sfere separate, oricat ar avansa una, nu poate sa o inlature pe cealalta. Din stiinta face parte si o gandire logica si nuantata, nu doar revistele de popularizare a descoperirilor si teoriilor stiintifice. 😉

  • folosesti niste exprimari interesante…”marginea Universului”… care e? ce forma are Universul? Cat e de mare?

  • Sunt fizician, si cred in Dumnezeu.
   Sttinta (onesta) n-are nimic de spus impotriva religiei, ci reprezinta doar cumularea experientei noastre in diverse domenii (in principal stim ce NU a mers intr-o situatie data, astfel incat nu repetam greselile, dar avem desigur si tot felul de gaselnite, observatiii, progrese lente si uneori idei extraordinare).

   • filozofie, psihiatrie, psihologie, fiziologie, medicină, matematică, fizică, astronomie, cosmologie, sociologie, evoluţionism, chimie, ecologie, informatică, statistică, economie, geografie, agronomie, inginerie, vaccinuri, medicamente, chirurgie, consiliere psihologică, speranţă de viaţă de 80 de ani (mai mult decât să te plictiseşti de viaţă), distracţii şi informaţie, curent electric, sateliţi, telescoape, microscoape, navete spaţiale, telecomunicaţii mobile şi internet, frigider, automobile, conservanti, computere……………..

    Oamenii astia sunt nebuni – trebuie doar sa se uite in jur si sa vada ca tot ceea ce ii inconjoara sunt produse ale sitiintei si tehnologiei. Daca cred ca oamenii de stiinta sunt periculosi sa se duca in padure si sa se hraneasca cu radacini.

 2. Pingback: GiurgiuOnline.COM Giurgiu Online - Peste jumatate din cetatenii europeni cred ca oamenii de stiinta sunt periculosi

 3. Pingback: Think inside the toilet | Blogul lui Christian Gavrilă

 4. cand sunt bolnavi si isi pun speranta in diverse medicamente, cand merg cu avionul/trenul/masina, cand folosesc internetul, cand se bucura in general de tot ce poate oferi epoca moderna, atunci oamenii de stiinta nu mai sunt periculosi

 5. salut, sunt om de stiinta si sunt periculos…Ma ocup cu dezvoltarea unui medicament impotriva stafilococului auriu multirezistent la antibiotice (MRSA) care este si mai periculos…Medicamentul cu pricina, este se pare, foarte periculos pentru MRSA, astfel incat aceasta bacterie periculoasa nu o sa mai fie de gasit prin spitale (Romania ocupa locuri fruntase in Europa la cate complicatii sunt generate de MRSA in spitalele cu igiena precara). Dupa cum reiese din aceasta scurta epistola, am studiat o chestie periculoasa (biologie moleculara/ microbiologie), locuiesc si muncesc intr-o tara periculoasa (NL) in care se face stiinta periculoasa, cu bani periculosi proveniti dintr-o economie periculos de eficienta, in care oamenii sunt periculos de sanatosi la cap. Toti prietenii mei sunt niste periculosi, evident.

  Ca veni vorba de stiinta si arme, nu e departe de adevar…Eu as face una bucata arma ca sa curat toti mojicii de pe pamant care-s (in)capabili sa conduca tari ca Romania or care nu sunt capabili sa scrie un articol fundamentat ca lumea.

 6. Cam tot ce nu intelegem ni se pare periculos.

  Ar fi fost util sa stim cine sunt cei care au participat la sondaj – e o diferenta daca sondajul e facut la tara sau la oras.

 7. Reactia de respingere agresiva a celor pe care (subconstient sau nu) ii consideri mai buni decat tine e un mecanism psihologic defensiv si cat se poate de normal (des intalnit adica). La fel e si reactia majoritatii fata de oamenii de stiinta: cand masele, formate in peste 99% din cazuri din mediocrii, nu pot intelege ceva vor avea automat aceeasi pretentie si de la elite si aproape orice dovada a succesului acestora din urma se va dori minimizata

 8. Orice tehnologie suficient de avansată poate fi considerată magie de mintea ignorantă.

  La fel, omul de știință, fiind deasupra majorității covârșitoare a indivizilor banali, e considerat un individ prea puternic, prea informat, prea periculos pentru că banalul individ își proiectează asupra omului de știință propria gelozie, propriile frustrări și propria mediocritate în gândire socială. Pentru individul obișnuit omul de știință e periculos pentru că nu îl înțelege și la orice e necunoscut primata numită om răspunde instinctiv de parcă ar fi în epoca de piatră.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger