Peste două milioane de australieni plătesc facturi mai mici la energie (şi fac economii în valoare de aproximativ jumătate de miliard de dolari pe an) pentru că au ales energia solară în locul celei produse prin mijloace tradiţionale. Potrivit datelor oficiale, în luna martie a fost atinsă cifra de un milion de gospodării individuale australiene care au instalate sisteme pentru energia solară şi se folosesc de aceasta.
David Green, director al Consiliului pentru Energie Curată din Australia, a declarat că, odată atinsă cifra de un milion de gospodării individuale care se folosesc de energie solară, aceasta se traduce, la nivel de indivizi, în aproximativ 2,5 milioane de australieni care trăiesc în case cu panouri solare pe acoperişuri (adică mai mult decât toată populaţia din Australia de Vest, ca şi comparaţie). „Este remarcabil, dacă stăm să ne gândim că doar acum cinci ani, în 2008, erau numai 20.000 de astfel de sisteme solare instalate pe întreg teritoriul ţării”, spune Green. „Dar, de câţiva ani încoace, energia solară a fost îmbrăţişată cu entuziasm mai ales de locuitorii suburbiilor, de cei ai zonelor considerate de pensionari şi în regiuni specifice ale ţării. Oamenii şi-au instalat sistemele solare ca modalitate de protecţie faţă de creşterea preţului la energia tradiţională, pe termen lung”.
Industria energiei solare a devenit, în ultimul deceniu, în Australia, o afacere înfloritoare. „În prezent, industria aceasta are peste 8.000 de australieni angajaţi şi a adus investiţii de miliarde de dolari. Este hit-ul secolului 21. Consumatorii preiau controlul facturii lor la energie cu ajutorul tehnologiilor tot mai avansate, mai verzi şi mai inteligente. Energia solară aduce o varietate de beneficii, ajutând inclusiv întreaga reţea de electricitate să supravieţuiasă perioadelor foarte calde din an, când cererea de energie este foarte ridicată”, explică Green. Instituţia pe care o reprezintă, Clean Energy Council, este organismul care promovează energiile regenerabile şi eficienţa energetică, dar nu este unul de stat, ci vocea a peste 550 de companii implicate în industria energiilor regenerabile (cu activităţi în sectoarele solar, eolian, geotermal, hidro, valuri, bioenergie, cogenerare, depozitare şi strategii de eficienţă).
Mai multe informaţii puteţi găsi pe: Clean Energy Council
Sursa şi foto: EcoNews
Un comentariu
Ar fi pacat daca nu valorificau potentialul energetic a cantitatii de raze solare de care dispun anual.