Peste 8000 de bicicliști și-au cerut dreptul la un oraș al oamenilor

0

Comunitatea Bicicliștilor din București și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) au organizat sâmbătă, 21 septembrie, marșul: „Vrem piste pe șosea! Vrem un oraș pentru oameni!”. La marș au participat peste 8000 de bucureșteni care au solicitat demisia primarului Sorin Oprescu, cel care blochează dezvoltarea unei infrastructuri urbane conforme cu principiile dezvoltării urbane durabile.

 

1238285_10152265190832178_2003411517_n

Foto: Cristian Vasile

 

Comunitatea Bicicliștilor din București anunță că va continua protestele până când va fi implementat sistemul de piste pe carosabil.

Andrei Găitănaru, reprezentant al CBB: ”Pentru noi, declarațiile recente prin care primarul Sorin Oprescu susținea că va realiza piste pe carosabil sunt promisiuni pur electorale. Ne este tuturor clar că Oprescu se pregătește pentru campania prezidențială și că este în stare să promită orice. Însă cuvinte sale nu mai au nici o greutate. Și înainte de marșul de protest din primăvară, la care au participat peste 4000 de bicicliști, Sorin Oprescu a promis că va face piste pe șosea. De atunci, nu s-a întâmplat nimic. Cuvintele sale nu au eficiență și nici responsabilitate. Oprescu întreține doar un dialog artificial cu ONG-uri convenabile pentru a mima acțiunea”.

Comunitatea Bicicliștilor din București este conștientă de faptul că Primarul Sorin Oprescu știe exact ce are de făcut în cazul în care dorește să implementeze pistele pe carosabil. Acest lucru înseamnă, în primul rând, consultări reale cu ONG-urile care au dovedit că au expertiză în trasarea unor piste pentru biciclete pe toate arterele necesare, și nu doar pe două axe gândite artificial de Primăria Municipiului București.

Comunitatea Bicicliștilor din București, mai menționează faptul că așa zisele „impedimente legale”, invocate de primar, sunt inexistente. Dovadă a faptului că și Sorin Oprescu știe acest lucru este pista pentru biciclete trasată pe Buzești.

De asemenea, declarația lui Sorin Oprescu conform căreia noile piste vor fi realizate prin „reducerea lățimii trotuarelor”, pune în lumină lipsa de viziune administrativă și carența de respect pentru pietonii Bucureștiului. Mai trist, declarația arată că pentru Sorin Oprescu Bucureștiul nu este decât o imensă șosea, pe cuprinsul căreia pietonii  și bicicliștii au statut  de refugiați.

Comunitatea Bicicliștilor din București și OPTAR vor susține în continuare singura modalitate de a dezvolta orașul într-un mod sustenabil: crearea de benzi unice pentru transportul public, crearea de benzi pe calea rutieră pentru bicicliști și eliberarea trotuarelor pentru pietoni (mașini parcate, chioșcuri, etc) și chiar lărgirea, în vederea creșterii accesibilizării pentru persoanele cu dizabilități.

De asemenea, adăugăm faptul că alături de Primarul Sorin Oprescu se fac responsabili de ghetoizarea Bucureștiului și consilierii municipali, indiferent de partidul de apartenență – USL, PDL sau alte organizații politice. De prea multă vreme, aceștia au ales să bată palma cu Sorin Oprescu pentru a proteja afaceri transpartinice. Considerăm, de aceea, că prezența la începutul marșului de sâmbătă, 21 septembrie, a consilierului general al PDL, Silviu Văduva, se înscrie în strategia consolidării capitalului de imagine.  Prezența în cadrul marșului evidențiază falimentul său administrativ. Solidaritatea față de revendicările bicicliștilor se manifestă prin demersuri administrative, consultări sau susțineri la nivel oficial a propunerilor noastre, și nu prin prezențe de scenă.

Nu în ultimul rând, menționăm faptul că OPTAR și Comunitatea Bicicliștilor din București regretă incidentul care a avut loc la finalul marșului între un șofer și o parte dintre participanții la marș.  Deși a fost un incident izolat, acesta este unul relevant pentru lipsa de toleranță a șoferilor în trafic față de bicicliști și pietoni. Gestul șoferului vorbește elocvent despre supremația mașinilor pe care Sorin Oprescu a dezvoltat-o într-un București al refugiaților. Trasarea unor piste pe șosea ar reglementa în parametri legali și mai evidenți circulația bicicliștilor în București și, deci, ar întări faptul că bicicliștii au dreptul legal de a se afla pe partea carosabilă, așa cum pietonii au dreptul legal de a circula nestânjeniți pe trotuare.

În legătură cu incidentul de la finalul marșului, OPTAR și Comunitatea Bicicliștilor din București își manifestă solidaritatea față de bicicliștii implicați punându-le acestora la dispoziție expertiză juridică pentru orice demers legal necesar.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger