Iordania a pornit cea mai mare instalație de panouri fotovoltaice dintr-o tabără de refugiați, aducând energie curată celor peste 80.000 de sirieni din tabără.
Instalația de 12,9 megawați din tabăra Zaatari, la granița dintre Iordania și Siria, va permite familiilor care locuiesc acolo să aibă un frigider, un televizor și lumină în adăposturile lor.
Proiectul are o valoare de 15 milioane de euro și este finanțat de guvernul german. Instalația va produce electricitate timp de 14 ore pe zi. Copiii își pot astfel continua studiile, iar gradul de siguranță al femeilor va crește.
Cele 40.000 de panouri fotovoltaice nu doar că vor reduce amprenta de carbon cu peste 13.000 de tone în fiecare an, dar va aduce economii de 5,5 milioane de dolari în ce privește costurile de întreținere a taberei.
Energia solară este soluția pentru o viață mai bună a refugiaților în mai multe tabere din lume. Din Azraq în Iordania până în Dadaab în Kenya, mii de oameni alungați din casele lor beneficiază de electricitate curată.
În Kenya există cea mai mare tabără echipată cu panouri solare din Africa – 278 de panouri asigură electricitate pentru 16.000 de refugiați. Primul parc solar dintr-o tabără de refugiați a fost deschis în Azraq, are o capacitate de 2 megawați și asigură energie pentru 20.000 de oameni.
Sursa: Reuters