Peste 75% din carnea de pui din UE este contaminata cu bacteria Campylobacter

16

Un studiu realizat de Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor in ianuarie-decembrie 2008 arata ca trei sferturi din carcasele puilor pentru rotisat din 26 de state membre UE sunt contaminate cu bacteria Campylobacter, care cauzeaza toxiinfectii alimentare grave. Aceasta este insotita si de bacateria Salmonella.

In Uniunea Europeana, bacteriile Campylobacter si Salmonella sunt cele mai frecvente surse de infectie prezente in mancare, in special in carnea fripta. In 2008, cercetatorii Agentiei Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) au realizat un studiu in cadrul caruia au extras mostre din 10.132 de loturi de carne din 561 de abatoare din cele 26 de state membre UE. Au selectat zece pui din fiecare lot si au analizat continutul intestinului gros a in cautarea bacteriei Campylobacter, dupa care au verificat prezenta ei si a bacteriei Salmonella in pielea gatului si a pieptului.

Campylobacter a fost gasita in peste 75% din carcasele puilor din 26 de state membre. Doua treimi dintre ele erau contaminate cu tulpina Campylobacter jejuni si o treime cu Campylobacter coli, in rest fiind vorba de alte tulpine. Romania a inregistrat un procent de contaminare de 64,2%. Infectiile cu Campylobacter provoaca, in general, diaree inflamatorie, crampe, febra si dureri si atrag cu sine o rata ridicata de deces. In plus, o cercetare realizata in 2004 arata ca bacteria cu pricina are o rezistenta multipla la antibiotice.

In ceea ce priveste Salmonella, aceasta a fost intalnita in 22 dint cele 26 de state membre cuprinse in studiu, iar raspandirea ei a variat intre 0 si 26,6% , cu o medie de 15,7%. Ungaria a inregistrat procentul cel mai ridicat de contaminare – peste 85%, in timp ce al Romaniei a fost de 4,9% . Simptomele cele mai frecvente in cazul infectarii cu aceasta bacterie sunt greata, durerile abdominale, diareea si voma.

Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor sfatuieste ca gatirea minutioasa si igiena stricta din bucatarie poate preveni sau reduce riscurile impuse de carnea contaminata cu cele doua tipuri de bacterii.

Foto: Reuters

Tags:



16 comentarii

  1. In ultima vreme aveti pe blogul asta prea multe articole manipulatoare. Nicaieri nu se mananca pui crud. Se prepara iar odata fript aceste bacterii nu mai raman acolo. Chiar incep sa cred ca aveti o agenda ascunsa cu toate chestiile astea.

    • Sigur ca puiul fript/fiert nu mai are aceste bacterii, dar pana ajunge in cratita se taie cu un cutit, sta in niste vase, mana omului are contact cu carnea – si de regula aceste obiecte care se contamineaza in faza asta de pregatire nici nu se fierb/sterilizeaza ulterior. Deci, daca se confirma, aceasta stire nu e chiar de ignorat…

  2. Pingback: pligg.com

  3. Doctor Toxi-infectius! on

    Oameni buni, “pune-ti” mana “p-e” o carte si invatati cum “s-e” scrie corect in romaneste. Ce e aia “toxinfectie”?

  4. Explica studiile si cum de nu se imbolnavesc 75% din consumatori de la bacteriile astea extrem de periculoase? Sau e doar o stire din alea de intretinut psihoze?

  5. Au fost dati romanii afara din UE?! In headline scrie de “toate cele 26 de state membre”, si nu ma pot gandi la alt candidat la extirpare din UE mai bun decat Romania

  6. Citesti acest articol si te gandesti la supa de pui ca cea mai indicata bucata la reconvalescenta – simplu de neconceput. Din fericire, carnea de pasare nu se consuma sub forma de sushi ci dupa expunerea ei la temperaturi ridicate pe timp destul de lung (minim 45 minute) respectiv la temperaturi foarte ridicate (peste 150°C).
    Contaminarea altor alimente, care pot fi consumate crude sau semi-fierte este evitata prin masuri igienice riguroase la gatit: vesela, tacamul, planseta pentru transare, in special incrustatiile in lemn, intrebuintate cu carnea cruda trebuie spalate meticulos. La fel mainile care au aplicat mirodenii sau umpluturi carnii care urmeaza a fi fripta, inainte de a atinge alte alimente. Campylobacter nu poate fi separat de Gallus gallus domesticus, dovada ca Romania nu sta mai prost la acest capitol decat Germania (62%).

    • Prietene,
      Traiesti cumva sub o cupola de sticla? Ia auzi , sa dezinfectezi cutitul si farfuriile. Tu ai facut in viata ta gratare in aer liber din 2008 (data studiului) pana acum.Si ai dezinfectat si gratarul ? Sau dupa cum se vede te-ai imbolnavit.

      Sa ne ia naiba de romani imbecili!!! Suntem la mana oricarui manipulator.
      Nu vi se pare ca sunt din aceiasi oala VACA NEBUNA, PESTA PORCINA, GRIPA PORCINA , GRIPA AVIARA, PASAREA CONTAMINATA, GAINA STRESATA etc. Toate pandemiile astea trebuiau sa ne dicimeze de mult.

      Si uite ca unca traim….

      Probabil in viitor vom muri pe capete de BOALA SPANACULUI PSIHOPAT..

      • Ca la urma de tot vii cu spanacul: una din primele avertismente alimentare a fost consumarea spanacului reincalzit. Toate bunicile stiau ca e otravitor mai ales pentru bebelusi. Nici pomeneala, insa poti sa-l faci cu sila toxic daca-l tii doua zile la caldura si il reincalzesti de doua ori.
        De boala gainilor nu m-am imbolnavit caci eu iau pasarea din ambalaj (de la supermarkt, ca alta sursa n-am), o tin sub jetul de apa si o plasez in castronul in care fierbe doua ore impreuna cu legumele aferente. Iar pe maini ma spal aproape maniacal – e o deformare profesionala. Observatiile mele, pe care nimeni nu e obligat sa le bage in seama, vizeaza mai degraba cantinele, focare a mici endemii, si nu pomenesc de dezinfectare, doar de spalare temeinica.
        Agentura efsa, care a mai fost pomenita, a inregistrat in 2007 o cifra de 200 000 de campylobacterioze in 24 de state membre, tinand sema ca nu sunt toate semnalate, totalul ar putea fi de jumatate de milion. De regula nu se moare de ea, simptome de diaree, colici intestinale si febra tin de “gripa intestinala”. Iar eu vad o mica diferenta intre respectarea unei igiene minime si atacul general cu injectii si maciuca chimica.

  7. In other news : Apa de baut este puternic contaminata cu oxid de hidrogen. Idiotii folosesc E300 pentru conservarea alimentelor. Si intestinele folosite la carnati contin cantitati foarte mari de e-coli. Singurele probleme sunt ca oxidul de hidrogen este chiar apa, E300 e vitamina C, iar intestinele cam trebuie sa contina E-Coli, in cea mai mare parte e-coli fiind absolut benign.

    Ah, si toti suntem infestati : “Fully 10 percent of our own dry body weight consists of bacteria, some of which, although they are not a congenital part of our bodies, we can’t live without”. Mai trist e cand incepen sa comparam numarul de celule, 60 la suta din celulele unui adult fiind … bacterii. Defapt e-coli e rege. Lucru care te face sa te gandesti daca nu cumva marea majoritate a verebratelor sunt doar colonii de bacterii.

    OMG, we are doomed.

  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Vaccinul ROTARIX continea VIRUS PORCIN si a fost interzis!/ IMORTANTE APARITII EDITORIALE PE TEME PRO-VIATA/ Ne mor copiii de cancer/ NOI ATACURI IMPOTRIVA FAMILIEI SI A CONVINGERILOR CRESTINE (Stiri sanatate si familie 21-27

Leave A Reply