Peste 7 miliarde de tone de plastic zac în gropile de gunoi și oceane

0

Peste 9 miliarde de tone de plastic au fost produse și introduse pe piață din 1950 până în prezent, iar majoritatea obiectelor din plastic sunt încă în jurul nostru, arată un nou studiu care urmărește producția de plastic care a explodat după Al Doilea Război Mondial.

Studiul arată că doar 2 miliarde de tone de plastic din totalul de plastic produs se mai află în uz, restul de 7 miliarde de tone fiind deșeuri care zac în gropile de gunoi sau pe fundul oceanelor, fiind înghițite de balene care le confundă cu hrana. Foarte puține deșeuri din plastic au fost incinerate.

Pe măsură ce se formează depozite tot mai mari de deșeuri din plastic aproape imposibil de distrus, oamenii continuă să producă noi obiecte din plastic. Jumătate din produsele din plastic pe care oamenii, de cele mai multe ori, le folosesc o dată și apoi le aruncă au fost făcute în ultimii 30 de ani.

Cele mai multe obiecte din plastic au fost produse pentru sectorul de ambalaje: sticle de plastic, caserole sau pahare. Dar plastic este peste tot: în scaunul de birou, în conductele de apă, în telefon, laptop sau în aparatul radio.

În 1960, plasticul reprezenta doar 1% din deșeurile municipale din lume. Pe măsură ce s-a dezvoltat ambalarea individuală, procentul a crescut la 10% în 2005.

“Dacă va continua trendul, cercetătorii preconizează că volumul de deșeuri din gropile de gunoi și din oceane va ajunge la 13 miliarde de tone în 2050”, susține American Association for the Advancement of Science într-o declarație care anunță publicarea studiului în Science Advances.

Potrivit studiului, cele mai mari procente de reciclare a plasticului s-au înregistrat în Europa (30%) și China (25%), în timp ce Statele Unite reciclează 9% din plastic. Reciclarea nu face, însă, decât să amâne momentul în care plasticul ajunge la groapa de gunoi. Incinerarea a fost soluția aleasă până acum pentru eliminarea plasticului, dar metoda este poluantă pentru mediu.

Sursa: Washington Post


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger