Peste 60% din cititorii nostri nu cred intr-un conflict romano-maghiar

54

La 20 de ani de la evenimentele de la Targu Mures, multi cetateni sunt inca de parere ca exista un conflict real intre populatia romana si cea maghiara. Votul ne-a aratat insa ca sunt cateva diferente.

de Magor Csibi

Daca 63% dintre cititorii nostri de pe TOTB in limba romana cred ca nu exista conflict, acest procent este exact invers pe TOTB in limba maghiara. Acolo, 63% dintre votanti cred in existenta conflictului. Chiar daca acest sondaj nu este deloc reprezentativ pentru a determina atitudinea reala a celor doua etnii, rezultatele tot m-au pus pe ganduri.

De ce apar oare aceste diferente?

In primul rand, din reprezentarea politica si discursul politic. Daca partidele romanesti au devenit din ce in ce mai temperate privind discursurile cu tenta nationalista incepand cu anul 2000, acest lucru este exact invers in comunitatea maghiara.

Din randul partidelor romanesti a disparut mai intai Vatra Romaneasca, apoi Romania Mare n-a reusit sa ajunga la pragul de 5%. Nici PNG-ul, care avea din cand in cand un discurs populisto-nationalist, n-a reusit sa ajunga la un rezultat care sa-i permita sa intre in parlament, asa ca singurul partid care mai abordeaza din cand in cand intr-un mod radical aceste teme este PC-ul, dar cu un succes extrem de limitat. In acest fel, discursul politic romanesc nu mai pune un accent deosebit pe exploatarea nationalismului, iar acest lucru se simte si in atitudinea cetatenilor.

La partidele maghiare, insa, trendul este exact invers. Din cauza ca aceasta comunitate are o reprezentare politica ce vine cu acelasi discurs bazat pe drepturile minoritatilor de acum 20 de ani, etnicii magiari se asteapta de fiecare data la ceva mai mult. Nici unul dintre cele doua partide nu va putea spune vreodata, in fata electoratului maghiar, ca sunt destule drepturi deja, pentru ca in acest fel s-ar recunoaste ca nu mai este nevoie de reprezentare specifica.

Mai mult, faptul ca UDMR a avut rezultate concrete in a obtine drepturi pentru populatia maghiara din Romania a dus la o situatie in care acest partid a trebuit sa reinventeze de fiecare data mesajele, fixand targeturile din ce in ce mai sus. La acest fenomen a ajutat si apartitia unui partid cu un discurs mai radical, care nu prea are succes cand vine vorba de obtinere de voturi, dar este extrem de eficient in lansarea si intretinerea unor  mesaje politice.

Un experiment interesant din punctul nostru de vedere a fost cautarea opiniilor care argumentau pentru existenta conflictului. Ne-a fost extrem de greu sa gasim oameni publici care sa-si asume un discurs de acest tip. Foarte multi dintre cei contactati de noi ne-au exprimat opinii oarecum surprinzatoare. Atat din sfera publica romana, cat si din cea maghiara, oameni recunoscuti pentru atitudini nationaliste in trecut ne-au explicat ca nu cred (sau nu mai cred) in existenta unui conflict real intre cele doua etnii.

O alta explicatie a diferentei de opinii poate fi perceptia crizei economice. Daca majoritatea romanilor asteapta solutii de la guvern si de la clasa politica, in randul populatiei maghiare aceste asteptari sunt canalizate deseori spre discutiile legate de un mai mare grad de autonomie. De cele mai multe ori lipseste o definitie clara si o strategie a acestei autonomii in discursul public. In acest fel, fiecare intelege ce vrea cand se vorbeste despre asta si tot mai multi actori publici folosesc contextual termenul. Nu este o noutate nici in Romania, nici in Europa ca anumiti lideri politici sa marseze pe ideea ca o descentralizare mai mare atrage dupa sine venituri mai mari si o dezvoltare mai accentuata. Putem sa observam acelasi discurs si in cazul Cataluniei sau al Italiei de Nord. Iar un argument de acest gen creeaza asteptari cateodata exagerate in randul populatiei, mai ales intr-un context de criza economica.

Evident ca opinii si argumente pot fi multe, iar noi n-am putea sa fim exhaustivi pe aceasta tema.

Am ales cateva opinii din partea cititorilor. Vi le prezentam pe toate la comun, fara eticheta pro sau contra si fara sa specificam daca ele provin de la romani sau maghiari. Iata-le:

“Acolo unde nivelul cultural este scazut, apare posibilitatea manipularii si indoctrinarii – de aici un pas spre extremism ( terorismul bazat pe inducerea urii). In tarile asa zis dezvoltate (sic!) toleranta a devenit zero la manipularea opiniei publice vis-a vis de romani.”

“noi, romanii suntem invatati sa nu discriminam, dar mai greu e ca trebuie sa acceptam sa fim discriminati in propria tara! exemple? va pot da exemple cate vreti dar stiu ca nu are rost . cei ce au “experimentat” vor intelege, ceilalti vor nega ca exista.”

“Se pare ca pe Hotnews votul este exact invers ca aici. Se pare ca majoritatea romanilor nu considera ca exista un conflict etnic. Oare noi suntem cei care dam mult prea mare importanta problemei si ne ducem sa ne bosumblat in col cat de rau o ducem? O fi complex de inferioritate?”

“eu cred ca exista conflict, adica foarte multi doresc sa fie…intodeauna e nevoie de un tap ispasitor…”

“Nu vezi diferenta intre cele doua natii, eu una nu ma pot plange ca in Targu Mures sunt tratata diferit ca sunt romanca sau anumiti prieteni de-a mei sunt tratati diferit ca sunt maghiari.”

“Lasand la o parte mandria, situatia din Harghita si Covasna este mult amplificata politic. Este o situatie ce se va rezolva de la sine in urmatorii 50 de ani, pentru ca procentele ridicate fortat de politica de secuizare fortata a zonei dusa de UDMR din 90 incoace au inceput sa scada…de ce? pentru ca zona respectiva este total neatractiva din punct de vedere economic si pentru ca UDMR nu mai poate sustine financiar comunitatea maghiara creata artificial. Simplu.”

” Inainte de a atenua conflictul dintre romani si maghiari, trebuie atenuat conflictul intre neuroni si vid.”

“minoritati exista cam peste tot si cam tot peste tot se simt izolati . e si in functie de perceptia si trairile fiecaruia (cei inteligenti si sensibili sufera mai mult ). dar asta e ! romania nu e statele unite .”

“Atat timp cat exista revendicari tot mai ‘inalte’ din partea extremistilor maghiari,nici un roman care aude despre ele nu ii poate iubi pe cei care sustin aceste aberatii,indiferent daca cunoste sau nu personal vreun maghiar.”

”La nivelul majoritatii populatiei nu exista. Sunt din Tg Mures si pot sa afirm lucrul asta, romanii care au prieteni foarte buni maghiari si invers sunt cazuri dese. Problemele apar in momentul in care politicienii si televizorul pun problema gresit si instiga. mai lasati-ne in pace si nu mai instigati la violenta ca nici eu nu vreau sa ii dau in cap lui Istvan nici Istvan mie.”

TOTB a incercat sa genereze o dezbatere din care sa transpara cate o picatura din gandirea fiecareia dintre parti. Mesajul nostru este ca trebuie sa ne concentram mai degraba pe lucrurile care ne unesc, decat pe cele care ne despart.

Nationalismul sau extremismul ne creaza repulsie indiferent daca vine din partea maghiarilor sau din partea romanilor. Justificari si explicatii intodeauna exista. Trebuie sa acceptam insa faptul ca in viata de zi cu zi nu prea exista adevaruri totale. Si cu atat mai putin in istorie. Este usor sa gasim motive de a nu fi impreuna, de a ne frustra sau de a ne izola.

Este intodeauna usor sa gasim motive sa nu ne acceptam unii pe altii si infinit mai greu sa gasim metode de a ne tolera asa cum suntem. Din acest punct de vedere, relatiile intre doua etnii se aseamana mult cu relatia dintre doi oameni. Problemele apar pe masura ce acestia se cunosc mai bine. Insa daca reusesti sa treci peste primele greutati, relatia devine mai stransa, mai armonioasa si mai echilibrata. Eu cred ca merita sa facem acest efort. Voi?

Foto: teliko82/flickr.com

Tags:54 de comentarii

 1. Rezoluţiunea
  Adunării Naţionale de la Alba Iulia
  din 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918

  III. În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Naţională proclamă următoarele:
  1. Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.

  • am postat un mesaj acum vreo doua ore si nu a aparut inca, desi de atunci au fost lasate mesaje de la altii. era ceva chiar asa de nepotrivit si demn de cenzura?

   • Sunt garantate???? Mai citeste inca o data! ” Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.”
    Asta inseamna AUTONOMIE si MAGHIARA LIMBA OFICIALA! Acesta era conditia ca Ardealul Banatul si partile din Tara Ungureasca sa se uneasca cu Romania! Nu s-a respectat, deci si unirea e intr-un fel nelegitima.

  • Articolul care-l citezi arata inca o data cat de mult isi doresc romanii ca fiecare sa se simta bine in Romania indiferent de nationalitatea lui.

   In ziua de astazi acestea libertati SUNT DEJA GARANTATE…daca nu stiai!

   • Doua lucruri:

    1. Corect se spune “articolul pe care-l citezi”

    2. Consiliul National Român Central care a semnat actul de unire intelegea foarte bine situatia sociala a Transilvaniei, drept care a stipulat respectivele cereri in document. Din nefericire, Bucurestiul (cu sprijinul Frantei, care la acea vreme se credea putere mondiala & dorea sa-si consolideze influenta in Europa de est profitand de disparitia Imperiilor Austro-Ungar & Turc) le-a trecut cu vederea & 5 ani mai tarziu noua constitutie a tarii nu mai tinea cont de documentul care a stat la baza unirii…

 2. Ei bine, aveam 16 ani in 20 martie 1990. Practicam un sport de echipa, jumatate din colegi fiind romani, ceilalti fiind maghiari. Geneza conflictului, lasand la o parte efervescenta de dupa revolutie, este aceeasi cu geneza tensiunii de acum – niste capete incinse care au ceva de pierdut in lipsa tensiunii. Altfel spus, fara tensiuni, ei nu si-ar mai putea justifica existenta. Acesti indivizi au presarat semintele separarii invatamantului pe criterii etnice in 1990. Tensiunea e ratiunea lor de a fi, le baga bani in buzunar si le justifica “existenta”. Asa ca acum, declara o limba oficiala ca sa astepte reactie, ca sa provoace tensiuni, care sa le justifice existenta…

 3. Peste 60% din cititorii nostri nu cred in existenta unui conflict. Mai corect ar fi fost sa stim cit % din cititorii din judetele in cauza nu cred in existenta unui astfel de conflict – nu credeti? In timpul celui de-al doilea razboi mondial este stiut faptul ca imensa majoritate a germanilor nu credeau ca lagarele de exterminare exista cu adevarat ceea ce nu le-a facut mai putin reale. Domnilor ziaristi – faceti-va meseria cum trebuie!

 4. V-ati gandit ca motivul pentru care ungurii cred ca exista acest conflict vine din cauza ca ei se simt discriminati in Romania si se autoconsidera a fi in conflict cu cei care decid legile si bugetele si pentru ei?

  Cand marile proiecte de infrastructura ocolesc dinadins zonele populate cu maghiari, cand alocarile bugetare pentru scoli si spitale nu ajung niciodata si la ei si pe deasupra discursul public al politicienilor romani este plin de ura fata de pretentiile lor (vezi Victor Ponta ieri), atunci ca maghiar cetatean al acestei tari nu tre sa te simti prea bine. Iar daca te plangi esti imediat invitat sa emigrezi in Ungaria, in loc sa se caute solutii.
  Perceptia diferita a maghiarilor in ce priveste raporturile maghiaro-romane as pune-o pe seama acestor cauze si mai putin pe discursul politicienilor lor.

  • uau…ai drepatate RALUCA,dar nu uita ca marile proiecte de infrastructura si tot ce enumeri tu acolo ne ocolesc si pe noi romanii ,cetateni ai ROMANIEI…..ASA CA topa la telenovele si lasa discutiile astea pentru cei care mai urmaresc si altceva…..

  • in linia lui laur mai sus, te sfatuiesc draga Raluca sa mai iesi prin tara sa vezi ca probleme de insfrastructura si lipsa finantarii in domenii strategice sunt in toata Romania, deci implicit si in inima ei, Harghita si Covasna, ca parti ale Romaniei. Am trecut anul trecut prin zonele respective si chiar am vazut ceva realizari la nivel de infrastructura, asa ca absolutizarea discursului tau – “niciodata” – nu-si are locul.

  • Heiii Raluca draga ce tot indrugi acolo e pt toata Romania .toti cetatenii romani sunt ocoliti de nevoile sociale nu doar cetatenii ROMANI de etnie maghiara.

   • si Raluca .. poate n-ai fost in M-Ciuc demult .. in ultimii 4 ani infrastructura din Ciuc a evoluat incredibil de mult … o fi domnu primar ungur .. dar nu cred ca a facut din banii lui .. deci nu mai zi ca bani pentru mari proiecte nu primesc ei …asta e total FALS

  • Foarte corect Raluca!!!!!!!! Ma mir ca Magor Csibi (de origine secui) nu a observat sau nu vrea sa observe aceste lucruri. Poate mai planuieste o reintoarcere in politica si cu un discurs care spune lucrurile pe nume nu are nici o sansa intr-un partid romanesc.

 5. Pentru mine este o tampenie totala acest conflict, si eu fac parte dintr-o minoritate nationala dar nu mam simtit discriminat cu toate ca la scoala m-au pus sa invat rusa ca limba materna (bunicii mei sunt ucrainieni) si eram cam singurul neroman (si nerrom) din cartierul unde am locuit.
  Am o matusa care este unguroaica, maritata cu un ucrainian, are un copil pe care mama il striga Lotico, tata il striga Vasca iar pe el il chiama Vasile in buletin. Cred ca asta este cu adevarat stare de conflicte interetnice in romania Ucrainian+ Unguroaica= mai roman decat Gigi Becali.

  • si cum iti explici totusi, ca 63% din votantii sondajului in lb maghiara cred ca exista un conflict (si deci, discrminare)?

   dar in esenta au dreptate daca 63% din maghiari discrimineaza, ei automat considera ca asa fac si romanii! cand in fapt, doar 27% din romani considera ca exista conflict, si deci 27% discrimineaza.

   autorul a surprins insa corect faptul ca partidele romanesti “nationaliste” nu fac pragul de intrare in parlament, pe cand struto-camila UDMR il face. e un semn clar ca romanii vor sa conlocuiasca cu ungurii, dar ungurii nu au aceeasi parere, fortand un eventual conflict pentru a se putea plange forurilor europene.

 6. Imi place abordarea ta. Mi se pare cu MULT mai corecta decat ce incearca UDMR in frunte cu Marko Blea sa transmita.

  E clar ca buna ziua ca UDMR nu o sa accepte niciodata ca ungurii in Romania au drepturi suficiente. In momentul in care nu o sa mai reuseasca sa isi justifice existenta vor disparea si asta ii doare extrem de mult.

  Felicitari pentru articol!

  • Vor avea drepturi suficiente cand va fi si limba maghiara limba oficiala si vor avea autonomie. Si evident acelasi drepturi, fara discriminari in oficii, pozitii, cariera, institutii, etc. Uita-te cati maghiari sunt in conducere chiar si in judetele Harghita sau Covasna! Maghiarii au fost scosi din toate functiile de conducere in perioada comunista (mai ales anii 70-80) si inca exista si in ziua de azi o impotrivire din partea oficialitatilor romane fata de maghiari. Uita-te in ce procent ocupa fctii de conducere in instituttle statului si in ce procent in sfera privata!!! Acest lucru e si mai evident in Judetele unde maghiarii sun tin minoritate. Max. acele pozitii sunt ocupate de maghiari care sunt ocupate pe baza denumirii politice.

 7. Sunt de acord cu worker care a scris mai sus ca ar fi trebuit sa iti bazezi statistica pe datele oferite de cei din zona. Eu sunt romanca din HarCov si am simtit conflictul pe pielea mea. Insa iti dau dreptate in legatura cu ideea de autonomie si in ceea ce priveste discursul UDMR si PCM. Din pacate, aceste discursuri sunt amplificate pe de-o parte de o nostalgie absolut aberanta dupa o epoca revoluta, care ii face pe multi dintre secui sa traiasca intr-un trecut simbolic, desi realitatea de zi cu zi si interesele lor ca natie ar fi altele, iar pe de alta parte de esecul politicii UDMR care, desi a facut parte din mai toate guvernele post-decembriste nu a stiut sau nu a vrut sa dezvolte zona. Eu cred ca nu a vrut – o populatie saracita este mai usor de manipulat. Si asta fac ei de 20 de ani – in vreme ce lumea ii voteaza pe principii strict etnice si nu pe competenta (deci stiu ca au voturile asigurate mereu) isi vad de afacerile lor, spoliaza atat statul roman (facand o politica anti-romaneasca chiar pe banii contribuabilului roman) cat si statul ungar (un Viktor Orban, de pilda, care probabil va recastiga guvernarea, abia asteapta sa isi ajute “fratii” din HarCov ca doar acolo a fost bagat mereu in seama, chiar daca era in opozitie).

  Practic, UDMR isi radicalizeaza tot mai tare discursul din trei motive simple 1. fiindca a cam obtinut mai tot ce era omeneste posibil in materie de drepturi de la romani dar 2. fiindca trebuie sa-si mentina posturile caldute, iar 3. fiindca trebuie sa arate in Ungaria ca se agita, ca face ceva, ca “lupta”. Iar intre timp a instaurat o adevarata feuda in HarCov, nimic nu misca fara aprobarea lor si nimeni nu-i schimba din scaune fiindca se vor trezi oricum cu ei in guvernarea urmatoare. PCM este, dincolo de radicalii sai, un partid si al frustratilor care au fost indepartati din functii de UDMR.

  Pentru mine un lucru este cert. HarCov s-a enclavizat enorm in ultimele decenii si din pricina acestei inchideri a ajuns pe primele locuri la saracie in tara. Din pacate, nu cred ca cineva se va trezi la timp atata vreme cat nostalgia exista si se transmite din generatie in generatie iar UDMR / PCM si cine o mai fi au tot interesul sa o atate. Nu cred ca se va trezi vreodata vreun Janos de la tara sa-l traga de maneca pe Marko Bela si sa-l intrebe “autonomia ca autonomia, dar de ce nu ati fost in stare, voi UDMRistii sa atrageti mai multe fonduri pentru zona de la statul roman, desi ati fost in guvern aproape permanent? Cum ati reusit performanta de a avea, voi UDMRistii de frunte, afaceri de succes, vile pe Balaton sau conturi grase desi cum se zice romanii va discrimineaza? De ce nu lasati companiile romanesti sa vina in zona si de ce ii concediati pe romani din administratie si ii obligati sa plece cand voi puneti banii in buzunar? De ce rudele voastre ocupa toate posturile posibile si cand vine vorba de cineva (stiu cazuri concrete) care a castigat un post prin concurs nefiind de la UDMR aruncati pe piata zvonuri cum ca “s-ar fi dat cu romanii” si il schimbati?” Nu, asemenea intrebari nu cred ca vor bantui mintea lui Janos. Fiindca Janos inca viseaza la Ungaria Mare in vreme ce batatura lui se darama in fiecare zi. Si fiul lui Janos deseneaza graffitiuri la intrarea in Miercurea Ciuc cu Szekelyfold nem Romania si refuza sa invete romaneste in ciuda faptului ca poate in felul acesta ar putea sa scape de viata de oras mic si incremenit si ar deveni un artist renumit la nivel national. In schimb, va pleca in Ungaria, va fi tratat cu o politete rece si i se va spune cand va vrea sa se insoare cu Piroska de langa granita cu Austria ca este tigan.

  Exista nenumarate povesti de acest gen intr-o zona in care, este clar, daca ar fi sa existe autonomie economica si financiara (fara niciun sprijin de la Bucuresti) totul s-ar prabusi. UDMR ar ramane sa conduca totul de la A la Z pana cand si ultimul metru de padure ar fi ras de pe fata pamantului. Si intre timp ar urla sus si tare ca este discriminat fiindca nu mai primeste nimic de la Romania. S.A.M.D.

  • Eu am fugit de acolo, aia au muschi in creier. Si sunt ungur 100%. N-ai cu cine vorbi..
   iti dau dreptate. Ungurii n-au fost politicieni buni niciodata, de aceea au pierdut atatea razboaie..Nationalismul e un cancer dupa parerea mea si ar tr sa dispara in zilele noastre..

 8. Toleranta romanilor e proverbiala Dar atunci cand prin ceea ce fac maghiarii aduc repetate ofense romanilor in propria lor tara la un moment dat se poate spune si “gata” Nu stiu cum fac maghiarii dar mereu gasesc sa aduca omagiu si sa ridice statui unor personaje care au pentru romani amintiri triste De exemplu statuia lui Marton Aron din centrul Clujului Daca pentru ei e o figura importanta pentru romani e dimpotriva Ori ei mereu gasesc astfel de figuri controversate Parca numai de astia ar avea in istoria lor care i-au urat pe romani Sau poate chiar asa e? Oare in ungureste nu e vreun proverb asemanator:”ce tie nu-ti place altuia nu-i face”?Ei pot sa zica ce vor ei in Covasna si chiar sa faca ce vor iar daca merge acolo Ponta si se intalneste cu romanii de acolo apoi musai ca ii instiga pe romani contra maghiarilor Deci ..de s-ar putea sa mergem acolo doar cu pasaport????

  • toleranta romanilor se vede foarte bine in genul de comentarii postate aici. a se tine cont de asemenea pe de o parte ca gradul de toleranta depinde de gradul de cultura a indivizilor, iar pe de alta parte ca romanii care au acces la net & care acceseaza acest tip de materiale au un grad de cultura cel putin mediu.

   in consecinta, daca cei mai toleranti dintre romani sunt ca cei ce posteaza aici, atunci nu e greu sa avem o perceptie corecta asupra tolerantei ansamblului populatiei romane…

  • o dezinformare dupa alta on

   nu stiam nimic despre Marton Aron, asa ca am cautat acum pe internet, si nu inteleg de ce statuia sa ar fi jignitoare pentru romani. ca a luptat in primul razboi mondial in armata ungurilor? pai era ungur… iar dupa cel de-al doilea razboi mondial a fost inchis de comunisti ca si romanii ortodocsi sau greco-catolici. a salvat, ca si Raoul Sorban, evrei in timpul razboiului, si a protestat impotriva persecutiilor la care erau supusi greco-catolicii de comunisti…
   cautand, iata ce articole am gasit:
   http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=22167 – pe Ziua de Cluj se spune asa “episcop al Ardealului înnobilat de comunitatea evreiascã din România cu titlul de “Drepţi între popoare” pentru activitatea din timpul perioadei antonesciene” – mno, adevarat, cu ceva modificari pe ici pe colo, in punctele esentiale – o fi activat Marton Aron in timpul perioadei antonesciene, dar activa in Ardealul unguresc, iar evreii ii salva de persecutiile regimului de la Budapesta, scriind in acest scop si memorii premierului ungar; evrei care isi gaseau, bineinteles, scaparea in Romania antonesciana si se imbarcau apoi din portul Constanta spre Palestina…
   aici un articol si mai josnic si neprofesionist:
   http://www.napocanews.ro/2009/02/statuia-rusinii-de-la-cluj-in-baza-unei-bune-convietuiri.html – din nou, nu inteleg de ce acest personaj este denigrat pentru ca ar fi putut comite actiuni blamabile impotriva romanilor, dar nu stim sigur; la fel, nu inteleg de ce pentru ca noi nu am avut un 1956, sa nu aratam respect celor ce au avut acest curaj. noi am avut un 1977, dar nu ne trece prin gand sa-l comemoram nici macar aici, in Romania, daramite in alte tari. si am mai avut si partizanii anticomunisti, dar nici despre ei nu spunem mare lucru.

   • ati facut sondajele astea total degeaba … uite conflictul ..e chiar aici ! .. cititi si va minunati cu sondajul vostru care nu arata nimic concret.
    Uite .. asta e adevarul .. conflictul este … dar rareori “se manifesta vizibil” ca sa zic asa

  • da…sau cum romanii fac statui pentru Avram Iancu (a macelarit multi unguri), Axente Sever sau generalul Gusa…mna

  • Toleranta romanilor? Asta e o imagine creata de romani despre propria natiune. Imaginea corecta e ce spun ceilalti despre tine. Ca si comparatie: Maghiarii -dupa invatamintele lui Sf. Stefan, fondatorul Statului Maghiar- au colonizat si au facilitat viata multor grupuri de etnii: romani, sasi, armeni, polonezi, etc. Toate grupurile minoritare au prosperat in perioada dominatiei maghiare. De cand e dominatie romana majoritea grupurilor etnice a disparut s-au s-a restrans.
   De altfel imi pare rau ca voi sunteti invatati cu persoanele istorice care au creat si au trait in conflict cu maghiarii, si despre maghiari sipersonajele maghiare invatati numai momentele conflictuale. De ex. revolutia din 1848 era sustinuta si de romanii din Banat sau Crisana (de altfel si de multi austrieci care erau impotriva absolutismului) dar se invata numai despre Avram care era tras pe sfoara de Guvernul vienez sa lupte impotriva revolutiei maghiare. De alfel nu stiu ce ai cu Marton Aron, a fost chinuit de autoritatile romane si intemnitat destul de multi ani.

 9. 60% din cat mai exact ca daca sunt 3 mii de cititori nu are nici o valoare.
  Oricum subiectul asta ma oboseste stau in oradea unde sunt peste 20% unguri si nu am nici o treaba mai sunt si unguri extremisti borati dar pe care nu tre sa ii luam in seama.

  • In Oradea , va cred ca e OK, am locuit in Brasov si la Arad si e la fel, nici o problema. In zona Har-Cov unde maghiarii sunt majoritari e altceva, va rog sa ma credeti. De-am fi stiut ca e asa, nu am fi venit in anii ’80. Acum e greu sa mai plecam, casa, serviciu, unde sa mai pleci??!!

   • Si eu am locuit in Oradea multi ani, insa am mai dat si prin zone predominant maghiare, gen Salonta, Sacuieni ori Valea lui Mihai (prin secuime nu am dat decat razant, de cateva ori), de pe fasia langa granita cu Ungaria (dar peste tot acolo mai gasesti inca in centru casele evreilor gazati la Auschwitz). Ce sa zic, bineinteles ca acolo e cultura maghiara majoritara si mi se pare normal sa fie asa. Crede-ma, merita sa cunosti traditiile populare maghiare. Ca au si ei uscaturi mi se pare de la sine inteles. Uita-te la capii politicii romanesti, si stii ca pestele de la cap se impute si nu altminteri. Ca din partea maghiarilor am luat traditia cu stropitul de Pasti, iar unde ai si Pasti unguresti si romanesti, deci de doua ori pe an, parca e mai cool…

 10. SA VAD DACA O SA MA CENZURATI!

  Domnul Magor imaginea cu tabla de sah sintetizeaza perfect despre ce este vorba in acesta problema…despre un joc de tactica in care cine comite greseli SAU DOARME IN PAPUCI va lua la un moment dat SAH MAT si nu va mai putea face nimic!

  :-))))))))))))))))))))))))

 11. Eu cred ca mereu ne invartim in jurul subiectului. Majoritatea celor ce au postat aici (si pe alte threaduri similare) au afirmat ca ei se inteleg bine cu ungurii, si la fel, majoritatea ungurilor au afirmat ca se inteleg bine romanii. nu am nevoie sa-mi explice cineva ca pot sa cumpar paine din HarCov.
  Problema o constituie manifestarile provocatoare – cum au fost cele de acum cateva zile.
  Eu nu cred ca ungurii din romania ar trebui sa ne ceara sa ramanem pasivi la aceste declaratii extremiste. Nu e normal ca cineva sa ceara schimbarea constitutiei si schimbarea statutului limbii romane. nu este normal sa vad steagul ungariei arborat pe cladiri oficiale din HarCov (cum stim bine ca s-a intamplat si se intampla). Si cand cineva ia atitudine este acuzat imediat de xenofobie. Vad ca imediat au sarit comentariile fata de ce a zis Ponta, dar de liderul ungur ce afisa motto ul SS ului nu prea zice nimic. Ma intreb daca ungurii ar tolera asa ceva in tara lor.

  • O mica observatie: steagul rosu-alb-verde nu este neaparat steagul Ungariei, ci a maghiarilor de pretutindeni (simplu, fara stema).

 12. ungurii nu sunt mai ignoranti ca romanii, ba dimpotriva as spune – de’asta mi s-a parut o prostie patenta prima parere afisata. probabil exista un conflict destul de bine perceput de ei, ptr ca tanjesc spre o semi-independenta, spre autoguvernare. promisiuni voalate spre autonomie le-au fost facute si de sefii de stat, sunt convins, ptr a fi sustinuti la vot; poate nu promisiuni, dar au vorbit in asa fel incat ceilalti sa creada ca sunt binevoitori fata de ideea in sine, ceea ce e mare lucru. sunt niste asteptari si niste frustrari in randul populatiei maghiare, de asta sunt sigur; e probabil sa se manifeste in viitor printr-un conflict major? mai mult ca sigur ca nu.

 13. Dincolo de relatia dintre Vasile si Istvan, exista in zona Har-Cov si chiar Mures intre cele 2 comunitati o relatie de adversitate nationalista(ca sa nu zic un fel de ura), care nu cred ca se va stinge vreodata. In relatiile interpersonale intre un maghiar si un roman poate fi chiar OK, dar intre cele 2 comunitati, din pacate NU. Traiesc de aproape 30 de ani In judetul Covasna, am trait toate astea pe viu si de aceea nu mai cred ca va fi altfel vreodata. Exista o istorie de sute de ani, exista tot felul de experiente personale de-o parte si de alta care nu pot fi uitate. Adaugati la asta faptul ca prin separarea scolilor complet, copiii de mici sunt separati, nu invata impreuna, nu se mai joaca impreuna, modul lor de gandire in privinta celuilalt se formeaza in familie, ori aici in familie educatia primita este influientat de acea istorie care nu poate fi uitata. Din pacate. Iar politicul intretine din plin aceasta situatie.

 14. sustin si eu ca acest conflict exista mai mult la nivel poltic si institutional si cam atata. am trait si eu o perioada lunga de timp in Harghita, practic am copilarit acolo si la nivelul oamenilor de rand nu am simtit astfel de conflicte. da, e greu sa cresti intr-un loc unde majoritara e o alta etnie si preponderent se vorbeste alta limba decat romana si zic greu pentru ca tu nu intelegi limba si de aici vin multe probleme si frustrari… insa nu te opreste nimeni sa o inveti…de ce ne e usor sa invatam spaniola si italiana in alte tari si maghiara in zonele de la noi unde traim nu suntem nici macar dispusi. bariera comunicarii e importanta cred eu si pana la urma tine de educatia fiecaruia sa cunoasca si sa se poata intelege cu vecinul lui si e valabil pentru ambele tabere; rautatile exista in orice om si nu tin de etnie, dar e foarte usor ca din rautatile umane pe total alte aspecte sa pui scutul etniei si sa faci tabere romani vs maghiari. Nu cred totusi ca atunci cand saracia si foamea primeaza, discursuri gen autonomie si nationalism mai prind la oameni. cei din UDMR s-au aflat mai tot timpul la guvernare in toti acesti ani cu mici exceptii si cu toate astea si cu tot sprijinul vestit al Ungariei, judetele HRCOV nu sunt tocmai cele mai infloritoare si inclusiv populatia de etnie maghiara incepe sa realizeze acest lucru.
  pe de alta parte, sa fim seriosi la cat de prost merge tara noastra si la ce oameni avem in fruntea ei as vrea sa-mi permit si eu luxul si naivitatea in acelasi timp, sa ma ascund in spatele unei etnii si sa cer separarea de mizeria din restul tarii. din pacate n-am o astfel de etnie salvatoare atunci cand nationalitatea nu-mi convine …ei probabil ca se mai pot consola cu o astfel de naivitate pentru o vreme si asta poate le mai da speranta…multi dintre noi restul ne-am cam pierdut-o.

 15. Én nem hiszem, hogy kirobbanhat még egyszer etnikai konfliktus Erdélyben, Székelyföldön lakom 🙂

  Eu nu cred intr un astfel de conflict, locuiesc in Tinutul Secuiesc 🙂

 16. Pingback: pligg.com

 17. Pingback: nu cred in conflictele dintre maghiari si romani! « Emotions at high level™

 18. Da-ti-le domne autonomie!
  Dar cu semnatura, daca in 15 ani nu ajung sa depaseasca PIB-ul /locuitor al Romaniei sa nu mai existe autonomia. Si nici sa nu mai auzim de ea.

 19. am postat cateva opinii, asupra temei, bine documentate. Sunt din Tg-M si cunosc ambele limbi la fel. Nici una nu a aparut. Oare de ce ?
  iata un exemplu:
  Fratilor va pierdeti timpul degeaba cu Fjord. Din postarile multora rezulta clar ca nu sunt romani din transilvania si vorbesc in baza istoriei si a bunului simt. E pierdere de timp, mai mult faceti jocul unei provocari grosolane. Toate parerile de aici vor fi folosite ca argument pt. sovinismul, nationalismul, xenofobia si antimaghiarismul romanilor. Noi romanii ardeleni am invatat acest lucru in 20 de ani de „revendicari maghiare”. Pt. noi astfel de subiecte nu exista, iar valoarea umana se masoara in comportament, civilizatie, valoare profesionala, contributie la bunastarea generala, intr-un cuvant impingerea spre inainte a tarii.
  Cat priveste pe Fjord, ce vreti de la exponentul unei etnii care dupa 4 generatii nu a vrut sa invete limba oficiala a tarii in care traieste. Care in viata competitionala dura de dupa 1989 s-a trezit ca nu poate concura cu sanse reale cu majoritarii, care a ajuns in situatia de a putea accesa „un post de conducere” doar in baza algoritmului politic si/sau proportional intre etnii, care vede ca „tinutul secuiesc” este in topul celor mai sarace judete ale tarii, care vede ca prezentul trece incet dar sigur pe langa ei, lasandu-i in urma.
  Pt. a compensa toate aceste frustrari le-a ramas doar carja „istoriei glorioase”, a „superioritatii etnice” din apusele vremuri austro-ungare, etc., etc. De aici tendinta de intoarcere in timp, de reinviere a unor vremuri de „maretie”.
  In timp ce ei viseaza frumos, noi sa avem grija sa le aplicam, cu fiecare ocazie posibila, adevaratele criterii ale valorilor umane, socio-profesionale, ale democratiei si ale constitutiei, in cadrul Romaniei, stat suveran al secolului XXI.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger