Peste 200 de noi specii s-au descoperit în 2010 în regiunea Mekong

0

Șopârla Gecko ”psihedelică”, maimuța ”Elvis” cu nasul cârn, peștele castravete, reptile, păsări, amfibieni și plante – în total, 208 noi specii au fost descoperite anul trecut în regiunea Marele Mekong, arată un raport al WWF dat publicității astăzi.

 

Biodiversitatea regiunii este uimitoare, spun specialiștii, care nu contenesc să descopere noi specii de animale și plante în zonă. Practic, ritmul de descoperire este de o specie nouă la două zile. Ceea ce este important și necesar acum, arată raportul citat, este cooperarea cu autoritățile locale și interesul acestora pentru a conserva biodiversitatea. Principalele pericole care pândesc și nou-descoperitele specii, dar și pe cele mai de demult cunoscute, sunt pierderea habitatului și vânătoarea (pentru hrană sau alte scopuri), în special braconajul, care poate duce la extincția unor specii (așa cum s-a întâmplat cu rinocerul Javan din Vietnam).

Printre cele mai interesante specii descoperite se numără o șopârlă gecko cu picioare portocaliu dechis, gâtul galben, corpul albstru-gri cu dungi galbene, găsită într-o insulă din sudul Vietnamului. Altă specie care a atras atenția specialiștilor este maimuța cu nas cârn, dar cu freza à la Elvis, de culoare neagră, descoperită în regiunea muntoasă Kachin din Myanmar. Localnicii spun că, atunci când plouă, animalul poate fi văzut cu capul ascuns între genunchi, în încercarea de a nu lăsa apa să îi intre în nasul său buclucaș, poziționat cu nările în sus. O altă specie curioasă este o șopârlă care se înmulțește prin clonare, fără a avea nevoie de un mascul pentru reproducere; nici peștele – castravecior nu i-a lăsat indiferenți pe oamenii de știință, după cum nici noile specii de plante carnivore descoperite în regiune, care se hrănesc cu șobolani sau chiar păsări.

Maimuța ”Elvis”

Regiunea Marele Mekong cuprinde Cambodgia, Laos, Myanmar, Thailanda, Vietnam și provincia sudică a Chinei, Yunnan. Dincolo de biodiversitatea de excepție din această regiune, oamenii de aici au început să aprecieze beneficiile unui trai verde, în armonie cu natura curată. Estimările WWF arată că 300 de milioane de oameni care trăiesc în aceste state sau provincii depind de ecosisteme naturale sănătoase pentru hrana lor zilnică, pentru păstrarea tradițiilor și a obiceiurilor culturale, pentru stilul de viață dezvoltat.

 

Sursa: Reuters

Foto: WWF


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger