Peste 20% dintre români nu citesc cărți deloc

0

Mai mult de 1 din 5 români nu citesc deloc cărți, iar peste jumătate dintre români cumpără cărți împreună cu diferite publicații, arată un studiu al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). Cercetarea privind obiceiurile de lectură ale românilor mai arată că românii preferă romanele, prima pe lista cărților preferate este “Pe aripile vântului”, urmată de Biblie, iar Mihai Eminescu rămâne autorul preferat.

Peste o treime dintre participanții la studiu susțin că au citit o carte în ultima lună, 23% au citit cartea în ultima săptămână, iar 12% în luna curentă. Unul din cinci români însă a citit o carte în urmă cu mai mult de un an, 2% citesc doar cărți pentru școală sau facultate, iar 22% recunosc că nu citesc deloc.

Femeile domină vârfurile de tendințe, astfel că ele sunt cele mai prezente atât în topul celor care nu citesc deloc cărți (22,3% femei față de 21,9% bărbați), dar și în cel al subiecților care au citit o carte în ultima săptămână (26% femei față de 19,5% bărbați). În ultima săptămână au citit o carte cu precădere subiecții cu vârste între 36 și 65 de ani, dar și cei care locuiesc în mediul urban.

Aproape jumătate dintre participanții la studiu (46%) declară că citesc poezie. Preferința pentru acest gen se regăsește mai degrabă în rândul femeilor (53,2%), a celor cu rezidența în mediul rural (52%) și a locuitorilor din Moldova (51,4%). Dintre cititorii de poezie, cei mai mulți (48%) îl preferă pe Mihai Eminescu. La mare distanță urmează în topul preferințelor Adrian Păunescu (6%), George Coșbuc (3%), Ion Minulescu și Nicolae Labiș (2%).

Peste 80% dintre români au acasă o bibliotecă și peste o treime dintre aceștia au în biblioteca personală între 101 și 500 de volume. Doar 7% dintre cititori cumpără cărți de pe Internet. Totuși, cifra este în creștere dacă luăm în considerare studii din anul 2009 când proporția repondenților care cumpărau cărți prin internet era de doar 2%.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.237 de persoane peste 18 ani.

Foto: Flickr / Phing

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger