Peste 20 de modalităţi de a-ţi revendica oraşul la PARK(ing) Day

0

Pe 16 septembrie, RFI România transformă parcările în parcuri; peste douăzeci de proiecte au fost selectate pentru a participa la cea de-a doua ediţie a PARK(ing) Day Bucureşti. S-au înscris asociaţii pentru protecţia mediului, ONG-uri pentru protectia animalelor, biciclişti, activişti urbani, artişti şi arhitecţi ce propun bucureştenilor să înveţe să îşi iubească oraşul.

În parcările din piaţa Unirii (magazinul Unirea, aripa Călăraşi) şi Carrefour Băneasa, între orele 10-18, vor avea loc activităţi pe toate gusturile.

Cei de la Decât o Revistă vor face un schimb de reviste, sesiuni de jocuri de societate, şi vor lansa provocarea la povestit despre relaţia cu Bucureştiul. Amintirile despre Bucureşti vor putea fi împărtăşite şi la «Cabina de Confesiuni» a celor de la Make a Point. Bucureştenii vor face noi amintiri, de data asta pe iarbă, cu ajutorul fotografului Florin Ghioca. Vizitatorii îşi pot face noi prieteni, adoptând un căţel de la Asociaţia GIA.

Nemulţumiţii vor sta la «Picnic cu vecinii» cu cei de la Centrul de Resurse pentru participare publică şi vor afla ce fac unii cetăţeni pentru a-şi salva oraşul. Apoi, vor trece pe la standul Ecopolis pentru a face o listă cu lucrurile care le confiscă oraşul şi starea de bine. Vor afla de la Viitor Plus despre programul de reciclare a hârtiei, Recicleta, şi unde este cel mai apropiat centru de colectare a deşeurilor. Plantăm fapte bune în România le va povesti cum se pot implica ei pentru o Românie diferită. Participanţii vor putea recicla selectiv la standurile Environ (colectare electronice) şi Romprest (colectare deşeuri).

Doritorii de sport vor juca ping pong cu cei din redacţia Kamikaze, iar după aceea se vor relaxa în spaţiile amenajate de Camelia Şirli sau în Green Lounge, pe obiecte împletite din materiale reciclate, admirând statuile vivante ale Teatrului Masca. Apoi pot citi o carte bună împrumutată de la standul BiblioBuzz. Vor lua parte la învăţăturile practice ale celor de la incubator107: vor savura sucuri naturale, vor învăţa să confecţioneze bijuterii din hârtie sau se vor relaxa la un masaj.

Nu înainte de a lansa primul lor zmeu pe cerul Bucureştiului, graţie Vreau pe cer. Spre seară, după un ceai la iarbă verde, vor dansa împreună cu trupa de dans irlandez STEYsha. Bicicliştii vor profita de un Colţ dedicat lor, în care îşi pot testa abilităţile de pedalare pe loc şi pot asculta poveştile curierilor pe bicicletă de la Tribul. Tot lor, sau mai bine zis bicicletelor, li se dedică un salon de înfrumuseţare şi reparaţii via Biciclop.

Harta parcărilor, interviuri cu participanţii şi detalii despre proiectele lor sunt disponibile pe parkingday.rfi.ro. PARK(ing) Day este un eveniment ecologic desfăşurat la nivel mondial, organizat în Bucureşti de RFI România cu sprijinul ApaNova, Carrefour, Romprest, Green Factory, Băneasa Shopping City, Intersport, Harmony Design şi Primăria Municipiului Bucureşti. Parteneri media: Zile şi Nopţi, Hotnews, România Liberă, Think outside the box, Decât o Revistă şi Metropotam.

PARK(ing) Day este un proiect iniţiat în 2005 de Rebar, un studio de design din San Francisco şi are menirea de a pune în dezbatere felul în care este folosit spaţiul public în marile oraşe, militând pentru schimbări ale infrastructurii urbane. Proiectul a crescut în fiecare an, iar în PARK(ing) Day 2010 s-a înscris peste 800 de “PARK”-uri în mai mult de 180 de oraşe din 30 de ţări, pe şase continente.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger