Peste 16 milioane de copii s-au născut anul acesta în zone de conflict

0

Peste 16 milioane de nașteri, adică una din opt nașteri înregistrate în 2015 la nivel global, au avut loc în zone de conflict, anunță UNICEF, o cifră care subliniază vulnerabilitatea unui număr tot mai mare de copii. „Odată la fiecare două secunde, un nou-născut deschide ochii în mijlocul conflicului, adesea în circumstanțe terifiante și fără acces la asistență medicală”, a spus directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake. „Prea mulți copii își încep acum viețile în condiții extreme – de la conflicte, la dezastre naturale, sărăcie, boli sau malnutriție”.

În țări afectate de conflict precum Afganistan, Republica Centrafricană, Irak, Sudanul de Sud, Siria și Yemen sau în călătoriile periculoase pe care le fac pentru a fugi din fața războaielor, nou-născuții și mamele lor sunt supuși unor riscuri uriașe. Mamele însărcinate se află în pericolul de a naște fără asistență medicală și în condiții neigienice. Copiii lor au șanse mari să moară în primele cinci zile de la naștere și să experimenteze stres extrem sau „toxic”, care le poate inhiba dezvoltarea emoțională și cognitivă pe termen. Pe lângă conflicte, sărăcia, efectele schimbărilor climatice și lipsa oportunităților îi fac pe copii tot mai vulnerabili și forțează milioane dintre ei să-și părăsească locurile natale și să pornească în călătorii periculoase.

Potrivit organizației umanitare, peste 200.000 de copii au solicitat azil politic în țări ale Uniunii Europene în primele nouă luni ale lui 2015, iar anul trecut, 30 de milioane de copii din întreaga lume au fost forțați să plece din casele lor din cauza războiului, a violenței și a persecuției. În momentul de față, sunt strămutați mai mulți oameni decât în orice altă perioadă de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Mai mult de 250 de milioane de copii, adică unul din nouă, trăiesc în țări și regiuni aflate în conflict și întâmpină numeroase obstacole în materie de sănătate, educație și bunăstare. Copiii însumează aproape jumătate din toți oamenii care trăiesc în sărăcie extremă, deși reprezintă doar circa o treime din populația globală.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger