Peste 150 de copaci de peste 130 de ani vor fi tăiați în Alba Iulia

2

Peste 150 de castani, tei și salcâmi, dintre care unii au peste 130 de ani, vor fi tăiați în Parcul Custozza din Alba Iulia pentru a face loc unei piațete. 20 de organizații de mediu fac apel la autorități pentru stoparea acestui proiect și păstrarea spațiului verde unic pentru locuitori.

Proiectul “Amenajarea zonei interioare Cetăţii Alba Carolina” propune ca actualul parc Custozza să fie pavat în totalitate, pentru a se amenaja o piaţetă medievală, iar între cele două monumente istorice pe care le găzduiește să fie amplasată o fântână arteziană.

Prin continuarea acestui proiect, suprafaţa verde din Cetatea Alba Carolina se va reduce de şase ori, pentru că proiectul prevede tăierea a cca. 270 de arbori şi arbuşti. Deși teoretic pierderea zonei verzi a fost luată în calcul de proiectant prin refacerea grădinilor medievale din spatele Palatului Princiar, în realitate amenajările de spaţii verzi propuse în zona interioară a Cetăţii însumează doar 0,30 ha, ceea ce înseamnă o reducere de 6 ori a suprafeţei de spaţiu verde existente actualmente (1,86 ha), se arată în scrisoarea deschisă a organizațiilor adresată ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

Protestele locuitorilor nu au fost luate în seamă de primarul orașului, Mircea Hava, care spune că zona este doar “o pădure cu sălcii, cu uscături, cu copaci strâmbi și cu două monumente degradate”.

Ecologiștii mai atrag atenția că proiectul se realizează în afara legii, întrucât zona este un spațiu verde a cărui schimbare a destinației este interzisă. În plus, ONG-urile semnatare spun că titularul proiectului în cauză nu a solicitat, în fazele premergătoare de avizare a proiectului, actele de reglementare din punctul de vedere al protecției mediului conform prevederilor legale.

Sute de cetățeni ai orașului Alba-Iulia au protestat, în repetate rânduri, împotriva planurilor Primăriei de a desființa acest parc pe care locuitorii orașului îl consideră de o importanță unică pentru calitatea vieții lor. Cu toate acestea, lucrările la amenajarea piațetei au demarat, ecologiștii făcând apel la oprirea acestora.

Citiți și:

Copacul României a câștigat titlul de Arborele European al Anului, însă victoria are gust amar

Ecologia acustică: Sănătatea ecosistemului se măsoară prin sunete

64.000 de copaci plantați în 15 minute

Tags:2 comentarii

  1. Ce mai conteaza legislatia, cand muschii unui primar tembel vor beton si pavaj de productie Videanu? Nu inteleg, totusi, furia asta dementa impotriva vegetatiei… Romania a fost defrisata salbatic, se desertifica la propriu judete intregi, si tavalugul nu se opreste, dimpotriva, continua cu si mai multa inversunare.
    Iar mass-media, cu rarisime exceptii, este complice prin tacere la acest masacru.

  2. fantani arteziene se pot face oriunde. de ce sa tai copacii pentru asta? 150 copaci nu ocupa spatiu pentru o fantana ci pentru un mall. cine are interes in a mai face un mall in tara asta?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger