Secretarul de stat în Ministerul Mediului Marin Anton a băut azi un pahar de cianură și a recunoscut că are o înțelegere cu reprezentanții companiei Roșia Montană Gold Corporation care vrea să exploateze aurul din Munții Apuseni folosind cianură. Scena a fost jucată de Raluca, activistă în cadrul campaniei Salvați Roșia Montană, în fața Ministerului Mediului unde peste 100 de protestatari au cerut, astăzi, demisia secretarului de stat.
de Roxana Bucată
Marin Anton a stârnit revolta opozanților proiectului minier de la Roșia Montană în urma dezbaterii organizate de Televiziunea Română la sfârșitul lunii februarie, în cadrul căreia secretarul de stat în Ministerul Mediului și președintele Comitetului de Analiză Tehnică din cadrul Ministerului Mediului, Marin Anton, s-a antepronunțat în cazul proiectului minier, susținând că acesta este “aur curat” pentru România.
“Cerem în stradă demisia domnului secretar de stat Marin Anton pentru afirmațiile scandaloase, nelegale, neprocedurale cu privire la lipsa de pericol a folosirii cianurii în minerit. A declarat că cianura nu are niciun fel de impact la adresa sănătății mediului și oamenilor. Am făcut un demers oficial la Ministerul Mediului pentru demiterea lui Anton, semnat de peste 100 de organizații. N-am primit niciun fel de reacție, motiv pentru care suntem în stradă și facem proteste cât e nevoie pentru a obține o reacție oficială pentru demiterea domnului Anton”, a spus Ștefania Simion, consilier juridic al campaniei Salvați Roșia Montană.
“Domnule Marin Anton, nu mai lucra la negru! Este ilegal! Înregistrează contractul cu RMGC la ITM. Se dă și spor de toxicitate”, i-au transmis protestatarii secretarului de stat printr-un banner afișat în fața Ministerului Mediului. Ei au strigat “Demisia!” și “Cianură pentru dictatură” sub ferestrele oficialilor din Ministerul Mediului care au ignorat solicitările opozanților proiectului minier.
“În calitatea sa de reprezentant al Ministerului Mediului, domnul Marin Anton a făcut o pledoarie fantastică pentru mineritul cu cianuri, în condițiile în care Parlamentul European a votat în urmă cu aproximativ doi ani o rezoluție împotriva mineritului cu cianuri. În cadrul aceleiași dezbateri, au fost aduse în discuție aspecte din documente oficiale ale Comisiei Tehnice pe care Marin Anton o prezidează. Prin aceste documente, Ministerul Mediului dezinformează crunt. Există un proces verbal în care se spunea, de exemplu, că au fost observate niște construcții izolate pe amprenta iazului de decantare, referindu-se la satul Corna, unde sunt biserici – una din secolul al XVIII-lea și una din secolul al XIX-lea, unde trăiesc în continuare oameni. Despre toate acestea, domnia sa spune că se suprapun pe amprenta unui iaz de decantare, nu invers, aceasta este viziunea Ministerului Mediului despre oameni. La capitolul biodiversitate se spune că din cauza mașinilor de teren nu au fost observate specii de animale, poate niște veverițe. Mi se pare inacceptabil ca un minister însărcinat să evalueze acest proiect să aibă o asemenea abordare vizavi de oamenii acelui loc, vizavi de mediu, de patrimoniu. Tot atunci, secretarul de stat nu a știut să spună ce s-a întâmplat la Baia Mare în 2000, nu a știut să spună cine a plătit în urma accidentului ecologic de la Baia Mare, pretinzând că totuși poluatorul a plătit, ceea ce nu e adevărat”, spune la rândul său, Claudia Apostol, membră a campaniei Salvați Roșia Montană.
Protestul de aproximativ două ore vine în urma unei luări de poziţie din partea societăţii civile când peste 100 de organizaţii non-guvernamentale, cadre universitare şi specialişti au semnat o cerere adresată premierului prin care se solicita demiterea secretarului Marin Anton. Acestui demers i s-au alăturat până acum alţi 4.500 de cetăţeni care au trimis scrisoarea de demitere către Guvern. Pentru că toată această serie de acţiuni a fost ignorată de prim ministru, căruia i s-au adresat, solicitarea de demitere a fost depusă de participanţii la protest şi la Ministerul Mediului şi Pădurilor. Aceștia susțin că vor protesta până ce secretarul de stat va fi înlăturat de la Ministerul Mediului.
Comisia de Analiză Tehnică (CAT) a proiectului Roşia Montană, este un organism interministerial care, conform H.G. 445/ 2009, art.7, are rolul esenţial în procedura de evaluare a impactului asupra mediului pe care îl va avea acest extrem de controversat proiect minier.
3 comentarii
VIDEO actiune de protest impotriva lui Marin Anton, Cluj, 7 martie 2012.
IMAGINE: Bethlendi Tamas,
INTERVIURI: Oana Moisil,
L: 6:30 min.
Pingback: VIDEO Clujenii au cerut demisia secretarului de stat Marin Anton în Piața Unirii | TOTB.ro - Think Outside the Box
mda… din cate imi aduc aminte ceva asemanator au spus si cei de la Comisia Europeana, ca nu sunt motive pentru interzicerea cianurilor, ca procedeul este sigur pentru mediu si pentru om tocmai datorita normelor extrem de stricte. Dar aia de la CE sunt experti, au directorat special de mediu. Iar protestatarii poate ar trebui sa invete sa numere (peste 100? sa fim seriosi) si sa invete despre aceste norme si despre tehnologiile moderne de cianurare inainte sa urle. dar am observat ca ei se bazeaza strict pe imaginatie in protestele lor, de aia au adus lichid verde ..