Peste 100 de proiecte online pot schimba România

0

Traficul, birocrația, piața locurilor de muncă, educația, protecția mediului, banii publici și promisiunile electorale, iată doar câteva dintre problemele cărora românii vor să le găsească o rezolvare cu ajutorul tehnologiei. Peste 100 de proiecte online au fost înscrise în competiția ReStart România de anul acesta. Dintre ele, 61 sunt axate pe agregare comunitară, 17 pe crearea unei administrații publice utile cetățeanului și 22 de proiecte militează pentru transparență și acces la date deschise.

 

 

Printre acestea se numără hărți ale accesibilității pentru persoanele cu dizabilități, ghișee online locale sau naționale, platforme pentru discutarea inițiativelor legislative, ghiduri de iubit sau înțeles orașele în care trăim sau proiecte privind retrocedarea proprietăților confiscate în perioada comunistă.

37 de proiecte au fost înscrise din București, 5 din Iași, 3 din Cluj Napoca, 2 din Târgu Mureș și câte un proiect din Alba, Arad, Făgăraș, Mărăcineni, Craiova, Oradea, Oslo, Helsinki, Pașcani, Ploiești sau Timișoara.

Proiectele strâng votul comunității până pe 18 octombrie. Voturile publicului se vor adăuga punctajelor oferite de un juriu de lideri civici și IT pentru a alege 20 de semifinaliști. Ulterior, 7 idei finaliste vor fi ajutate să găsească o echipă tehnică pentru transformarea ideilor într-un prototip funcțional. Cele mai bune trei prototipuri vor primi finanțări în valoare de 5.000 USD pentru a se dezvolta și lansa mai departe.

ReStart România este o competiție în care se propun, discută și dezvoltă proiecte care promovează utilizarea de resurse și tehnologii online pentru rezolvarea unor probleme sociale. Află mai multe pe www.restartromania.ro sau pe pagina de Facebook a proiectului: www.facebook.com/RestartRomania.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger