Peste 100 de fermieri dau în judecată o companie petrolieră pentru distrugeri de mediu

0

Peste 100 de mici fermieri din Columbia au dat în judecată compania petrolieră BP în Marea Britanie, acesta fiind unul dintre cele mai mari procese din istoria litigiilor de mediu. Agricultorii spun că firma a fost neglijentă în construcția conductei de petrol Ocensa de la mijlocul anilor ’90.

 

oscensa

Conducta companiei Equion Energia, fosta BP Exploration (Columbia) sau BPXC, trece prin proprietățile fermierilor, distrugând solul, culturile și afectând animalele. Dacă fermierii vor avea câștig de cauză, procesul va deschide calea și altor revendicări în instanță a comunităților din țările în curs de dezvoltare afectate de conductele petroliere.

Procesul care va dura patru luni este primul de acest fel pentru BP care este confruntată pentru prima dată într-o instanță britanică cu privire la acțiunile ei în afara țării. De asemenea, este prima dată când se cer în Marea Britanie despăgubiri pentru distrugeri de mediu cauzate în altă țară de o companie britanică.

Avocații fermierilor spun că aceștia nu au înțeles complet contractele semnate cu BPXC și nu primit compensații complete și corecte  pentru distrugerile de mediu. BP, de cealaltă parte, susține că a compensat agricultorii și a luat măsuri pentru a preveni distrugerile.

O parte dintre fermieri au venit la Londra pentru a depunde mărturie în proces. “Sursa noastră de apă a fost afectată de sedimente de când a fost pusă conducta și am pierdut animale”, spune Rogelio Velez Montoya, de 54 de ani, care are o fermă de 47 de hectare în Segovia. “Nu mai pot să țin porci sau găini pentru că nu mai am apă pentru animale”, mai spune el care speră ca judecătorul din Londra să le facă dreptate.

Rodrigo de Jesus Mesa, de 63 de ani, are și el o fermă de 38 de hectare prin care trece conducta de petrol. Fermierul spune că din cauza conductei, apa e plină de noroi, iar agricultura a devenit foarte dificilă. Nici măcar nu poate vinde ferma pentru că nimeni nu e interesat de o fermă cu o conduct de petrol prin ea.

Conducta a fost instalată la mijlocul anilor ’90 de către BP în parteneriat cu compania națională de petrol din Columbia și alte patru companii multinaționale. Compania  încheiat contract cu fermierii pentru a amplasa conducta pe terenurile lor.

Sursa: The Guardian

Puteți citi și:

Chevron și BP, acuzate că ar fi deversat deșeuri radioactive în ocean

BP amenință și situri străvechi din Libia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger