Peste 100.000 de semnături împotriva testelor pe animale

0

Comisia Europeană nu intenționează să amâne sau să aplice derogări la noua directivă privind interdicția totală a vânzării de ingrediente și produse cosmetice testate pe animale în spațiul UE, programată să între în vigoare în luna martie a acestui an, a declarat comisarul european pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor, Tonio Borg. Oficialul european a făcut această declarație în cadrul întâlnirii pe care a avut-o pe 30 ianuarie 2013, la Bruxelles, cu reprezentanți ai organizației VIER PFOTEN și ai altor ONG-uri pentru protecția animalelor.

În cadrul întâlnirii, comisarului Borg i-au fost înmânate cele peste 100.000 de semnături ale petiției împotriva testelor pe animale, alături de cele câteva sute de mesaje video de sprijin față de inițiativa organizației VIER PFOTEN. Printre cetățenii europeni care au transmis aceste mesaje se numără personalități precum actrițele britanice Jenny Seagrove și Joanna Page, dar și legendarul chitarist Brian May de la Queen.

Iubitori de animale din România, Germania, Austria, Olanda și Marea Britanie și-au înregistrat mesajul către Uniunea Europeană, cerând eliminarea completă de pe piața europeană a cosmeticelor care implică suferința animalelor. Petiția a fost promovată prin intermediul campaniei VIER PFOTEN – “Spune adio cosmeticelor testate pe animale”.

“Cred că interzicerea comercializării acestor produse ar trebui să între în vigoare în martie 2013. Tocmai de aceea nu avem în vedere amânarea sau aplicarea unor derogări la această interdicție”, a declarat Tonio Borg pe parcursul întâlnirii.

Organizația VIER PFOTEN anunță cu satisfacție faptul că, după întâlnirea cu comisarul Tonio Borg, propunerea de interzicere a comercializării cosmeticelor testate pe animale este foarte aproape de implementare. Aceasta e programată să între în vigoare pe 11 martie 2013, după mai bine de 10 ani de la angajamentele inițiale luate de Uniunea Europeană. “Suntem foarte bucuroși că ne-am întâlnit cu comisarul Tonio Borg, pentru a confirma faptul că interzicerea comercializării va intra în vigoare începând din martie, anul acesta. Este o veste mult așteptată, interdicția reprezentant un pas imens în lupta împotrivă testelor pe animale la nivel mondial. În numai câteva săptămâni vom asista la un moment istoric, menit să reducă suferința a milioane de animale pe care se fac teste chinuitoare de laborator în numele produselor cosmetice”, a declarat Marie Claire Macintosh, coordonatorul campaniei împotriva testelor pe animale din cadrul VIER PFOTEN Internațional.

Ce reprezintă interdicția din martie 2013?

Testarea cosmeticelor pe animale a fost interzisă pe 11 martie 2009, în spațiul UE. Cu toate acestea, unele companii au continuat să-și testeze cosmeticele pe animale în afara UE, acestea fiind vândute ulterior pe piața europeană. Invocând lipsa accesului la metode alternative de testare, companiile au făcut presiuni asupra UE să amâne cu câțiva ani această interdicție sau chiar să renunțe complet la ea. Organzațiile pentru protecția animalelor au subliniat de nenumărate ori că industria cosmeticelor a avut suficient de mult timp la dispoziție pentru a dezvolta metode alternatie de testare, dar și că în prezent există suficiente metode cel puțin la fel de eficiente ca testele pe animale. Termenul limită din martie 2013 reprezintă însă faza finală a mult-așteptatei interdicții totale a testelor pe animale în Europa.

Comisia Europeană a admis oficial că, prin implementarea acestei interdicții, peste 27.000 de animale vor fi scutite de chinul testelor de laborator.

Sursa: VIER PFOTEN

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger