Peste 100.000 de români cer salvarea pădurilor virgine

0

Peste 100.000 de români au semnat pentru salvarea pădurilor virgine din România, înțelegând necesitatea conservării naturii în forma sa cea mai pură. Prin semnarea petiției lansate de WWF România, românii cer măsuri urgente pentru protejarea eficientă a ultimelor păduri virgine, prin modificarea cadrului legislativ și asigurarea de plăți compensatorii către proprietarii privați de pădure.

Pădurile virgine ale României, care reprezintă 65% din pădurile virgine rămase în Europa (exceptând Rusia), sunt bunuri cu valoare de patrimoniu. Importanța acestora din punct de vedere științific, peisager, educativ, ecoprotectiv și al biodiversității este agreată de toți practicienii, specialiștii și cercetătorii din domeniu.

În secolul al XIX-lea, pădurile virgine reprezentau aproximativ 30% din suprafața totală a pădurilor din România. La finele secolului al XX-lea mai erau doar 6%. Astăzi au rămas mai puțin de 3%. Dintre acestea, doar 18% se bucură de protecție. Restul de 82% pot fi distruse fără a fi încălcate prevederi legale.

WWF România a demarat campania “Salvați pădurile virgine” în urmă cu mai mult de o lună prin care și-a propus să încadreze pădurile virgine la categoria “păduri strict protejate” și să obțină plăți compensatorii pentru proprietarii care nu le mai pot valorifica. WWF România a reușit să obțină sprijinul ministrului Mediului și Pădurilor, Laszlo Borbely, care spune, la rândul său, că pădurile virgine sunt adevărate comori și promite finalizarea actului normativ care să asigure protecția acestora până la sfârșitul anului.

Citiți și:

FOTO Câteva păduri virgine din Europa

Păduri virgine cutreieram…

WWF lansează campania “Salvați pădurile virgine”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger