Peste 1 milion de cetățeni ai UE cer stoparea exportului de animale vii

1

În luna martie a acestui an, europarlamentarii au reacționat deja prompt când au fost publicate filmările cu camera ascunsă în cadrul acestei campanii care arată încălcarea flagrantă atât a legislaței europene pentru bunăstarea animalelor, cât și a acordurilor internaționale privind transportul și sacrificrea animalelor vii către Turcia, Orientul Mijlociu și nordul Africii. Investigația scoate la lumină eșecul oficialilor români și europeni de a monitoriza exportul de animale vii în UE și dincole de granițele acesteia.

Europarlamentarii au reacționat instantaneu prin demararea procedurilor pentru inițierea unei anchete a Parlamentului European în domeniul exportului de animale vii. Această anchetă oficială ar urma să livreze recomandări ferme de aplicat pentru a stopa tratamentul illegal, inutil și imoral asupra animalelor.

Campania a fost lansată ca urmare a rezultatelor Eurobarometrului care arată că 94% dintre Europeni consideră că protejarea bunăstarii animalelor de fermă este importantă. În fiecare an, peste 1 miliard de păsări de fermă și 37 de milioane de ovine, ovine, porcine și cabaline sunt transportate vii în UE și către țări terțe.

Cu peste 1 milion de miorițe și viței exportate în fiecare an, România este țara care exportă cele mai multe animale vii din aceste specii în destinații din Orientul Mijlociu și Nordul Africii. Suferința animalelor pe timpul transportului și al sacrificării prelungite prin metode ilegale în UE este inimaginabilă. În plus România pierde bani grei și locuri de muncă pe care le-ar putea păstra în țară dacă animalele ar fi îngrășate și sacrificate aici”, spune Gabriel Păun, Director UE al Animals International.

În ciuda vastului sprijin public și al dovezilor științifice scoase la lumină în ultimii ani pentru a îmbunătăți legislația, Comisia Europeană nu a revizuit regulamentul pentru transportul animalelor vii pe motiv că ”Statele Membre și industria trebuie să se concentreze pentru aplicarea legislației în vigoare.”

Campania #StopTheTrucks, prin care se solicită Comisiei Europene să reducă și ulterior să elimine transportul pe distanțe lungi a animalelor vii, a expus numeroase slăbiciuni ale legislației în vigoare care au condus la rănirea, îmbolnăvirea și chiar moartea multor animale pe durata transportului. Această campanie transmite un mesaj clar către UE să pună capăt transportului pe distanțe lungi, aceasta fiind singura soluție pentru a asigura bunăstarea animalelor.

Reineke Hameleers, Directorul of Eurogroup for Animals, spune: “#StopTheTrucks a expus condițiile inumane ale animalelor vii transportate pe distanțe lungi. Comisia Europeană nu poate ignora cele 1 milion de semnături ale cetățenilor UE care doresc să vadă sfârșitul suferinței inutile a animalelor. Actualul Regulament European pentru transportul animalelor vii compromite bunăstarea animalelor. Acum este timpul pentru Comisie să facă mai mult pentru animale. Europarlamentarii le cer și ei deja acest lucru”.

În cursul acestui an, semnăturile colectate în cadrul campaniei #StopTheTrucks vor fi înmânate formal Comisiei Europene ca un semnal că trebuie să ia măsuri concrete pentru a pune capăt transportului de animale pe distanțe lungi.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger