Peste 1.000 de persoane au semnat într-o zi scrisoarea de susținere a comunității LGBT

1

Peste 1.000 de persoane au semnat într-o singură zi o scrisoare de solidaritate cu comunitatea LGBT din România, după ce Coaliția pentru Familie a strâns peste 3 milioane de semnături pentru interzicerea căsătoriile între persoane de același sex. Redăm integral manifestul pro-LGBT semnat, printre alții, de Mircea Cantor, Radu Jude, Inna, Andrei Gorzo, Ada Solomon.

“Noi, semnatarii, ne exprimăm sustinerea pentru și solidaritatea cu comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi personele trans) acum, când Coaliţia pentru Familie a strâns peste trei milioane de semnături în favoarea revizuirii Constituţiei pentru a interzice căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Considerăm că această campanie nu are fundament social şi nici justificare legală, iar scopul și efectul real este acela de a discrimina nişte cetăţeni. Demersul Coaliţiei pentru Familie încearcă restrângerea drepturilor persoanelor LGBT.

Considerăm că interzicerea căsătoriilor civile între persoane de acelaşi sex prin constituție nu este justificată moral și legal și nu reprezintă o prioritate într-o societate în care peste 40% din cetăţeni trăiesc în sărăcie sau în risc de sărăcie, unde violenţa împotriva femeilor este încă o realitate palpabilă, unde persoanelor rome nu li se oferă şanse egale sau unde sistemul sanitar este grav afectat de lipsuri şi abuzuri.

Iniţiativa de modificare a articolului 48 din Constituţie încalcă articolul 152 din actul fundamental, care limitează revizuirea, “dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora” (alineat 2). Aşadar, considerăm demersul Coaliţiei pentru Familie ca nerespectând principiul democratic al protecţiei minorităţilor. Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, iar statul, prin instituţiile sale laice, are datoria de a garanta cadrul legal potrivit pentru ca drepturile acestora să fie respectate, indiferent de etnie, rasă, orientare sexuală, gen sau identitate de gen, abilitate sau statut socio-economic.

Îndemnăm judecătorii Curţii Constituţionale a României şi mediul politic să trateze problema modificării Constituţiei cu maximă seriozitate şi să se asigure că este garantată protecţia cetăţenilor LGBT. Acest moment reprezintă un test pentru decidenți, care trebuie să ne demonstreze că în România statul de drept funcţionează şi este capabil să garanteze drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate prin Constituţie.”

Scrisoarea este însoțită și de o petiție inițiată de MozaiQ care poate fi semnată de oricine.

Tags:Un comentariu

  1. JeanDeFlorette on

    cam scarbit de articolul vostru, nu stiam ca sunteti iubitorii oamenilor de acest fel.
    De cand preferintele sexuale trebuiesc legiferate? Ce fac la ei in dormitor nu ne priveste, dar cand se manifesta zgmotos, dezbracati ostentativ in fata copiilor nostri avem o problema.
    Nu o sa fim niciodata de acord cu o relatie care nu are finalitate, asta e relatia intre 2 homosexuali, ceva lipsit de viata.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger