O nouă cercetare arată că peste 1.000 de centrale pe cărbune urmează a fi contruite în toată lumea. Extinderea acestora vine în ciuda avertizărilor din partea oamenilor de știință, politicienilor și activiștilor privind creșterea emisiilor de dioxid de carbon, care trebuie stopată pentru a opri încălzirea globală.
Centralele pe cărbune sunt cele mai poluatoare centrale dintre toate, iar Institutul pentru Resursele Mondiale a identificat că se așteaptă să apară încă 1.200 de astfel de centrale în 59 de țări, două treimi dintre acestea urmând a fi construite în China și India. Noua capacitate care va fi instalată va duce la generarea unei cantități de emisii echivalente cu “încă o Chină” la volumul mondial de noxe.
China, cel mai mare poluator mondial, plănuiește să construiască încă 366 de centrale pe cărbune, iar India are în vedere construirea a încă 455 de noi centrale. Deși sunt mari, cifrele arată, totuși, o încetinire a investițiilor în energia pe cărbuni în cele două țări în curs de dezvoltare.
Raportul mai arată că după o scădere în 2008 din cauza crizei economice, comerțul cu carbon și-a revenit și a crescut cu 13% în 2010. China a devenit un importator net în 2009, iar importurile de cărbune au crescut tot mai repede în Japonia, Coreea de Sud și Taiwan, care au multe centrale pe cărbune, dar nu produc cărbune deloc.
Germania, Marea Britanie și Franța rămân, însă, în topul primilor 10 importatori de cărbune, iar consumul de cărbune în Europa a crescut cu 4% în 2011. Indonezia și Australia sunt cei mai mari exportatori de cărbune, iar cea din urmă are de gând să-și tripleze capacitatea de exploatare la 1 miliard de tone pe an.
Cele mai multe centrale sunt construite de companii din China și India, dar și băncile sunt mari susținătoare ale acestor investiții. Printre băncile care finanțează construirea acestor centrale se numără JP Morgan Chase, Citi, Barclays și Royal Bank of Scotland. Banca Japoneză pentru Cooperare Internațională și Banca Mondială investesc, de asemenea, în centralele pe cărbune, 8,1 miliarde de dolari, respectiv, 5,3 miliarde de dolari.
Sursa: Guardian
Foto: Flickr / Rennett Stowe