Pescuitul în exces al companiilor străine, o problemă pentru Africa

1

Nevoia de resurse, de la cele minerale la hrană, a atras multe investiții în țările africane în ultimii ani – investiții în exploatarea resurselor existente pe acest continent, pentru beneficiul altor țări. Tot mai multe voci, însă, arată că, pentru Africa, această stare de fapt nu este corectă.

 

Economistul Kofi Vondolia, doctor în economie la Universitatea din Gothenburg, susține că ONU nu a emis suficiente reguli pentru a norma pescuitul pe coastele africane. Localnicii sunt depășiți de puterea flotelor de pescuit aduse aici de alte țări, în vreme ce ei abia au câte o barcă cu care pot ajunge la câteva mile depărtare de țărm. Astfel, peștele ajunge în burțile traulerelor care străbat apele, iar localnicii (precum pescari din Senegal sau Ghana) sunt scoși din ecuație. Vondolia susține că țările care pescuiesc în largul coastelor africane au reguli stricte și taxe când vine vorba de pescuitul în apele proprii, pentru a proteja speciile marine, pentru a împiedica pescuitul în exces și pentru a încuraja dezvoltarea locală.

În cazul Africii, protocolul în vigoare este că operatorii internaționali pot colecta ”surplusul” de pește din zone aflate în larg, dar rezultatul acestui protocol a fost epuizarea resurselor pentru populațiile locale. Economistul Kofi Vondolia a creat, astfel, un model economic de calculare a taxelor pe care guvernele țărilor africane le-ar putea impune companiilor străine de pescuit care își desfășoară activitatea în apele africane. ”Taxele plătite în prezent de vapoarele străine sunt foarte mici. Nu aduc beneficii țărilor cărora le sunt plătite”, a explicat economistul. Problema care rămâne, însă, în cazul acceptării modelului său de taxare, este dacă această taxă poate fi implementată și dacă fondurile, odată colectate (dacă se va întâmpla acest lucru), ar ajuta, într-adevăr, comunitățile locale. Dar, dincolo de aceste detalii tehnice, pescuitul în exces este o problemă reală pentru Africa.

 

Sursa: ENN / Triplepundit

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger