Peru vrea să dea în judecată Greenpeace pentru profanarea unui sit sacru

0

Peru va da în judecată Greenpeace pentru că a afectat Liniile Nazca, o serie de geoglife aflate în Deșertul Sechura și desemnate de UNESCO ca aparținând Patrimoniului Mondial. Activștii organizației ecologiste au intrat, potrivit ministerului culturii , într-o zonă “strict interzisă”, aproape de figura unei păsări, și au întins pe sol litere din material textil ce formau mesajul “Time for Change” (“E timpul pentru schimbare”), scrie The Guardian. Acesta era destinat delegaților din 190 de țări prezenți la discuțiile climatice organizate de ONU în capitala Lima.

 

 

“E o adevărată palmă dată tuturor lucrurilor pe care peruanii le consideră sfinte”, a spus adjunctul ministrului culturii, Luis Jaime Castillo. Potrivit oficialului, nici măcar președintele țării nu are voie, fără autorizare, să calce acolo unde au pășit activiștii. Iar atunci când cuiva i se permite să viziteze zona, trebuie să poarte încălțăminte specială. Activiștii nu ar fi făcut asta, fiind acuzați că au lăsat urme în deșert. “[Rocile] sunt incredibil de fragile. Sunt roci negre pe fundal alb. Dacă te plimbi pe-acolo, urmele pașilor tăi se vor imprima pentru sute de mii de ani”, a spus Castillo. “Iar linia pe care au distrus-o este cea mai vizibilă și cea mai recunoscută”.

 

FOTO: AP

 

Liniile Nazca sunt figuri uriașe ale unor vietăți, plante stilizate și forme imaginare gravate pe suprafața solului acum 1.500-2.000 de ani. Se crede despre ele că ar fi avut funcții ritualice legate de astronomie. Guvernul a anunțat că va încerca să împiedice ca activiștii responsabili să părăsească țara și să îi dea în judecată pentru profanarea de monumente arheologice, infracțiune care se pedepsește cu până la șase ani de închisoare în Peru. De cealaltă parte, Tina Loeffelbein, purtătoarea de cuvânt a Greenpeace, a spus că activiștii “au avut foarte mare grijă să protejeze liniile Nazca” și că organizația a luat în serios cazul, lansând o investigație. A refuzat însă să spună dacă va dezvălui identitățile celor implicați, cerute de guvernul peruan.

“Peru nu are nimic împotriva mesajului transmis de Greenpeace. Cu toții suntem îngrijorați de schimbările climatice”, a mai spus Castillo. “Dar asta nu [le]justifică mijloacele”. Cu o săptămână în urmă, Greenpeace a instalat un alt mesaj, prin care promova energia solară, pe Huayna Picchu, muntele de deasupra orașului Machu Picchu, un alt sit protejat din Peru. Organizația protestează împotriva unor guverne și corporații prin acțiuni ce conduc adesea la arestări și închisoare. În martie, de exemplu, scrie publicația britanică, șapte activiști Greenpeace au fost arestați pentru că au arborat bannere de pe acoperișul Procter & Gamble în semn de protest față de utilizarea de către companie a uleiului de palmier, asociat cu distrugerea pădurilor tropicale.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger