Cererea la nivel global de carne de peşte, în special pentru hrana de tip fermier sau din crescătorii de peşti (somoni, spre exemplu), face ravagii în „stocurile” de peşte care populează sudul Pacificului, în zona coastelor peruane. Pescuitul agresiv, industrial, dar şi diverse escrocherii de piaţă jefuiesc, pur şi simplu, resursele naturale de peşte ale statului Peru, arată o investigaţie a publicaţiei The Ecologist şi a ICIJ (Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie).
Peru ocupă locul al doilea, după China, în topul mondial al industriei pescuitului, iar majoritatea peştilor capturaţi se transformă, de fapt, în hrană pentru alţi peşti sau alte animale (ferme de porci, crescătorii de somoni etc.). Potrivit datelor oficiale, peste un milion de tone de peşte sunt exportate anual mai ales în Asia, valoarea comercială ridicându-se la 1,4 miliarde de dolari. În 2008, un articol The Ecologist lega producţia de hrană din peşte de fermele de somoni din Scoţia, evidenţiind costurile sociale şi de mediu trecute cu vederea ale acestei industrii.
Una din principalele probleme descoperite de investigaţii este că multe din companiile care se ocupă de pescuit îşi depăşesc cu mult cotele maxime (impuse prin reglementări specifice industriei) şi duc la depopularea masivă a unor specii de peşti (macrou, scrumbie, hamsii). Ilegalităţile din activitatea companiilor de pescuit au fost identificate în urma unei anchete realizate la nivelul Pacificului de Sud de către ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists). Printre altele, ancheta a relevat faptul că apele sudice din zona statelor Peru şi Chile sunt depopulate de peşti de către flote de pescuit ce aparţin unor companii asiatice şi europene, care au contribuit, negativ, din păcate, la „secarea” resurselor de peşte şi în alte zone de pe glob.
Sursa: The Ecologist
Foto: Electric Tree House