Peru a anulat un proiect minier după ce poliţiştii au omorât 6 protestatari

0

Guvernul peruan a renunţat la o mină de argint cu capital canadian după ce, vinerea trecută,  poliţiştii au tras în localnicii care protestau împotriva proiectului, omorând şase şi rănind alţi 30 dintre ei. 

Vărsarea de sânge a avut loc în momentul în care protestatrii au încercat să ia în stăpânire un aeroport din apropierea oraşului Juliaca, statul Puno, o regiune pe care o paralizaseră prin blocade rutiere încă din 9 mai.

Protestatarii au cerut anularea proiectului minier –  pentru care Bear Creek Mining Corp din Victoria, British Columbia, obţinuse aprobare în 2007 – şi a unui proiect hidroelectric pe râul Inambari. Guvernul a anunţat că va renunţa la cele două proiecte, asta după ce, în aprilie, a respins un alt proiect minier ce viza exploatarea cuprului într-un alt stat în care trei protestatari au murit în urma ciocnirilor cu forţele de ordine. Mineritul asigură două treimi din veniturile acumulate de Peru din exporturi, însă săracii de la sate au beneficiat puţin de pe urma acestei activităţi, despre care spune că le şi contaminează apa şi recoltele. În recentul incident au fost implicaţi 4.000 de protestatari.

Sursa: Huffington Post

Foto: Flickr/PearlyV


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger