Personalitatea peștilor influențează modul în care pot fi capturați

1

Atenție, pescari: personalitatea peștilor determină modul în care pot fi prinși. Concluzia aparține unui studiu realizat de experții biologi de la Universitatea Queen (Canada), care au analizat legătura între comportamentul mai multor tipuri de pești cu personalități diferite și tehnicile de capturare care au funcționat în cazul fiecărui tip.

 

Biologii au afirmat că descoperirea legăturii dintre personalitatea peștilor și modul de capturare ar putea avea efecte semnificative la nivel ecologic pentru crescătoriile de pești și din punct de vedere al evoluției, pentru populațiile de pești în general. Potrivit cercetătorilor, peștii mai timizi sunt mai degrabă prinși în ape cu vegetație subacvatică sau cu maluri abrupte, în vreme ce peștii mai ”tupeiști” se aventurează în largul apelor și pot fi prinși acolo. Stabilirea tipului de caracter pentru variate specii de pești poate influența metodele de pescuit, cu scopul de a elimina ”ghicitul” (în localizarea peștilor) și acțiunile dăunătoare care afectează habitatul peștilor și alte specii din jurul lor.

”Îndrăzneala peștilor de a-și asuma riscuri este o trăsătură de caracter cu o importanță deosebită pentru biologia comportamentală”, a explicat coordonatorul studiului, biologul Alexander Wilson. El spune că studiul echipei sale este primul de acest fel care analizează relaționarea dintre tehnici de capturare și trăsături individuale ale peștilor aflați în libertate. Cercetătorul afirmă că există, de fapt, o explicație logică în spatele acestei legături: zonele mai degrabă protejate, închise, cu maluri abrupte și ascunzișuri, sunt preferate de indivizii timizi pentru că le conferă siguranță, în vreme ce indivizii curajoși se avântă acolo unde ceilalți nu îndrăznesc. Dacă stăm să comparăm, nu este un comportament mult diferit de al oamenilor.

 

Sursa: Science Daily

Foto: Fishing WS


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger