E grozav să fii singur, să dormi pe ce parte a patului vrei, să nu aștepți la baie și să ai cât timp pentru tine vrei. Partea proastă e că oamenii singuri mor cu mai mult de un deceniu mai devreme decât cei căsătoriți, arată un studiu publicat în American Journal of Epidemiology.
Cercetătorii au analizat date din 90 de studii anterioare, care au inclus 500 de milioane de oameni, și au comparat riscul mortalității pentru cei singuri, adică persoanele care nu s-au căsătorit niciodată, cu riscul pentru cei căsătoriți, adică persoanele căsătorite care nu au divorțat și care nu sunt văduve.
Concluzia a fost că riscul de a deceda era cu 32% mai mare pentru bărbații singuri comparativ cu bărbații căsătoriți. Femeile singure aveau un risc de mortalitate cu 23% mai mare decât femeile căsătorite.
În număr de ani, bărbații singuri ar putea muri cu 17 ani mai devreme decât cei căsătoriți, iar femeile singure cu 15 mai devreme decât femeile căsătorite.
Cercetătorii speculează că rezultatele indică o sănătate mai proastă a celor singuri și un venit mai mic, dar și un sprijin social mai redus. “Dacă ești căsătorit, soțul sau soția se ține de capul tău să mănânci bne sau să mergi la medic”, explică David Roelfs, autor principal al studiului.
Sunt, însă, și vești bune pentru cei singuri. Deși au un risc de mortalitate mai mare decât cei căsătoriți în prima parte a vieții, acesta se micșorează cu trecerea timpului. Dacă la o vârstă de 30-39 de ani, persoanele singure au un risc de mortalitate cu 128% mai mare decât pesoanele căsătorite de aceeași vârstă, riscul scade la aproape 16% când persoanele au 70 de ani.
Foto: Flickr / nosha
Sursa: MSNBC