Persoanele matinale sunt mai fericite decât cele nocturne

0

După câte s-ar părea, cei care se trezesc de dimineață sunt mai mulțumiți de viață decât cei care preferă să stea treji noaptea. Aceștia din urmă sunt predispuși, după cum arată un studiu recent, la un fel de „jet lag” social, în vreme ce matinalii sunt mai binedispuși, tendință care se accentuează odată cu vârsta.

 

Persoanele care se trezesc cu ușurință dimineața nu sunt doar mai veseli la răsăritul soarelui, ci și mai satisfăcuți la un nivel general, spre deosebire de ”păsările de noapte”, care întâmpină zorile cu mai puțin entuziasm și o poftă de somn nesatisfăcută. Dacă în adolescență, mulți preferă să-și facă nopțile albe, această tendință scade odată cu vârsta, schimbare care poate explica de ce aulții mai în vârstă se declară mai fericiți decât cei tineri.

O nouă cercetare realizată la University of Toronto investighează dacă ritmurile biologice ale oamenilor le influențează calitatea vieții. Studiul a analizat două categorii de subiecți: un grup de 435 de persoane, cu vârste între 17 și 38 de ani, și unul de 297, cu vârste între 59 și 79. Ambele grupuri au completat chestionare despre stările emoționale și despre momentele preferate din zi, concluziile arătând că, în jurul pragului de 60 de ani, cei mai mulți dintre oameni sunt matinali, în timp ce doar 7% din adulții tineri preferă dimineața.

”Am observat că adulții mai în vârstă s-au declarat mai fericiți decât tinerii, iar cei mai în vârstă s-au dovedit a fi și persoane mai matinale decât cei tineri,” arată studiul citat de Livescience. De asemenea, matinalii au avut tendința de a spune că se simt mai sănătoși decât cei nocturni, cercetătorii punând acest fapt pe seama calității somnului: orele de odihnă în intervalele care respectă ciclurile naturale sunt mai benefice și, de asemenea, au un efect pozitiv asupra sistemului imunitar. ”Nu știm de ce se întâmplă acest lucru, dar există câteva explicații posibile. Persoanele nocturne sunt predispuse la un jet lag social, ceea ce înseamnă că ceasul lor biologic nu este sincronizat cu ceasul social,” mai arată studiul, precizând că societatea este organizată mult mai mult în jurul programului matinal.

 

Sursa: Livescience

Foto: Visualphotos.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger