Persoanele invidiate se poartă mai frumos cu cei care le invidiază

0

Oamenii care au succes au tendinţa să fie mai amabili cu cei care îi invidiază, spun psihologii. Teama că vor deveni ţinta geloziei răutăcioase îi face pe oameni să fie mai cooperanţi cu cei despre care cred că ar fi geloşi pe ei, informează Daily Mail.

Cercetări anterioare au dovedit că gelozia poate fi împărţită în invide blândă şi răutăcioasă. Cei din prima categorie sunt motivaţi să se perfecţioneze pentru a fi ca persoana pe care o invidiază. De cealaltă parte, cei din a doua categorie vor să saboteze personele pe care le invidiază.

“În antropologie, se spune că dacă eşti invidiat ai tendinţa să te porţi mai amabil ca să potoleşti invidia”, spune Niels van de Ven, de la Universitatea din Tilburg, autorul studiului.

Într-un experiment, mai multe persoane au fost făcute să se simtă foarte invidiate spunându-le-se că vor primi un premiu de cinci euro. În unele cazuri premiul era meritat, bazându-se pe un scor obţinut la un concurs de cunoştinţe, dar în alte cazuri nu era bazat pe nimic.

Cercetătorii se aşteptau ca premiile meritate să provoace invidie blândă, iar cele nemeritate invidie răutăcioasă.

Apoi, voluntarii au fost rugaţi să dea sfaturi îndelungate persoanelor potenţial invidioase. Cei care considerau că sunt ţinta invidiei răutăcioase erau generoşi cu timpul de sfătuire, pe când ceilalţi nu.

Într-un alt experiment, o persoană scăpa mai multe radiere pe jos chiar când voluntarul pleca. Cei care credeau că sunt ţinta invidie maliţioase se întorceau să ajute la strângerea radierelor.

“Frica de invidie ne poate încuraja să ne comportăm în scopul îmbunătăţirii interacţiunilor din grup”, spune cercetătorul.

Foto: Flickr / NeoGabox

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger