Persoanele fizice care produc energie regenerabilă în capacități de până la 100kW vor putea vinde electricitatea în rețeaua de distribuție, urmând ca factura lor să fie compensată cu valoarea energiei pe care o livrează. Măsura există de ani de zile în alte țări și era așteptată de mult timp și în România.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a elaborat, la finele anului trecut, un proiect de ordin care prevede posibilitatea ca “prosumerii” să fie compensați pentru energia produsă. Ministerul Finanțelor și-a dat acordul, iar ordinul ar putea intra în vigoare în această primăvară, susţine Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, citat de InvesTenergy.
Mai exact, consumatorii care vor să producă energie regenerabilă în capacităţi mai mici de 100 de kW vor putea livra energia în reţea, iar distribuitorii din zona respectivă vor fi obligaţi să o achiziţioneze la preţul la care cumpără energie pentru consumul lor propriu tehnologic. Factura la energie a acestor consumatori va fi compensată cu valoarea energiei livrate în reţea. Aceasta ar fi pentru prima dată când în România se va aplica acest concept de “prosumer”, adică producător şi consumator în acelaşi timp, deşi în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană acest lucru există deja de mai mulţi ani.
Citește seria de articole ThinkGreen pe tema energiei regenerabile.
Citește articolul integral pe InvesTenergy