Persoanele fără adăpost din Brazilia susțin că au fost alungate din fostele locuințe de Cupa Mondială

0

La câțiva kilometri de stadionul din Sao Paolo aflat în construcție pentru Campionatul Mondial de Fotbal, care va găzdui de luna viitoare microbiști din întreaga lume, în jur de 5 000 de brazilieni ajunși la sapă de lemn și-au instalat ilegal o tabără cu corturi, scrie Time.com. Aceștia au format un sat de 3,5 km și dau vina pe creșterea chiriilor în contextul campionatului mondial.

 

 

Cei aproximativ 5 000 de oameni care au ocupat o proprietate privată din vecinătatea stadionului Itaquerao spun că chiriile au crescut în urma febrei imobiliare care a învălui cartierul din jurul terenului de fotbal. Tabăra ilegală de corturi a ajuns însă să simbolizeze inegalitatea economică ce persistă în Brazilia și frustrarea săracilor că guvernul preferă să cheltuiască bani pe arene sportive de talie mondială decât să le asigure lor locuințe decente și să doteze mai bine școlile și spitalele. “Nu suntem împotriva Cupei Mondiale”, spune pentru publicația americană Rita de Cassia, o asistentă medicală de 35 de ani care spune că proprietarul a dublat chiria la casa cu o singură cameră în care locuia în apropiere, obligând-o să se mute în stradă împreună cu familia. “Suntem împotriva celor care încească să ne subestimeze. Ei acordă prioritate fotbalului și uită de familii, de poporul brazilian.”

Rita de Cassia are trei copii iar soțul ei e șomer, familia trăind dintr-un venit lunar de 350 de dolari, din care 110 se duceau pe chirie. Anul acesta, însă, proprietarul le-a urcat-o la 220 de dolari, sumă pe care nu și-au putut-o permite, pentru că n-ar mai fi avut bani de haine și mâncare. Așa că s-au alăturat altor mii de oameni organizați de “Mișcarea muncitorilor fără adăpost”, care a ajutat familiile să-și instaleze corturi. Acțiunea lor a fost botezată “Cupa Oamenilor”. Persoanele fără adăpost din tabără nu știu cui aparține proprietatea de 150.000 de metri pătrați pe care au ocupat-o, doar că a stat abandonată douăzeci de ani. Robson Goncalves, unul din liderii mișcării mai sus amintite, spune că guvernul ar trebui să redistribuie proprietatea în vederea construirii unor locuințe sociale, invocând un program federal prin care au fost ridicate sute de mii de locuințe pentru familii cu venituri mici.

Aflați mai multe detalii pe Time.com.

Foto: Andre Penner/AP

 

Puteți citi și:

Sclavii din Brazilia sunt eliberați în număr tot mai mare, dar “stăpânii” lor rămân nepedepsiți

Ce e sărăcia? Elveția vs. Burkina Faso


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger