Persoanele care au joburi asociate în mod tradiţional cu celălalt sex sunt mai criticate

0

Bărbaţii sunt asistenţi medicali, femeile sunt CEO – timpurile moderne au răsturnat asocierea obişnuită între ocupaţii şi sex. Un studiu al cercetătorilor de la Yale arată că persoanele aflate în poziţii care, în mod tradiţional, sunt asociate cu celălalt sex sunt mai criticate dacă fac greşeli, informează Science Daily.

“M-a interesat acest subiect pentru că se vorbeşte mult despre depăşirea barierelor de sex şi rasă”, a explicat Victoria Brescoll, cercetător în psihologie în cadrul Universităţii Yale, autor al studiului. În campania electorală din SUA din 2008, o femeie a fost aproape de o nominalizare şi un bărbat afro-american a devenit preşedintele Statelor Unite, un job rezervat, de obicei, bărbaţilor albi, menţionează aceasta.

Ea a bănuit că persoanele cu un job care, în mod normal, nu este asociat cu genul lor sunt mai expuşi criticilor şi pericolului de a avea necazuri dacă greşesc. “Orice greşeli fac, chiar şi cele minore, pot fi exagerate și considerate drept greşeli mult mai mari”, spune cercetătoarea.

Brescoll şi colegii săi au alcătuit o listă de joburi cu responsabilitate ridicată care, în mod obişnuit, sunt asociate cu un gen sau altul. Au ales un preşedinte de colegiu de fete şi un şef de poliţie. Cercetătorii au pre-testat ocupaţiile pentru a se asigura că oamenii le percep ca find similare ca responsabilitate şi că sunt asociate cu un sex sau altul.

Aproximativ 200 de voluntari au citit un scenariu în care atât şeful poliţiei, cât şi preşedintele colegiului de fete au greşit, netrimiţând suficienţi poliţişti, respectiv ofiţeri de securitate ai campusului pentru a interveni în timpul unui protest. Genul şefului poliţiei şi al preşedintelui colegiului varia în diferite povestiri citite de diferiţi oameni, iar la sfârşit, voluntarii au fost puşi să spună cum îi judecă pe cei care au greşit.

Voluntarii i-au văzut mai puţin competenţi pe cei care ocupau postul asociat celuilalt sex, aceştia fiind judecaţi mai dur. La fel s-a întâmplat şi într-un experiment care implica o femeie CEO al unei firme de inginerie aerospaţială şi un judecător şef. “Am observat un aşa-zis efect de stâncă de sticlă”, spune cercetătoarea. “Ca şi tavanul de sticlă care opreşte femeile să urce pe scara ierarhică, stânca de sticlă este locul de unde e posibil să cadă cei care ocupă poziţiile rezervate celuilalt sex”, continuă Brescoll. “Când eşti o femeie într-o poziţie cu responsabilitate mare nu ştii cât timp vei sta acolo. Poţi să cazi în orice moment. Studiul nostru se referă la o modalitate în care se poate întâmpla asta femeilor aflate într-o poziţie rezervată bărbaţilor”.

Foto: EPA


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger