Biogazul produs din deşeuri organice (bălegar sau diverse resturi agricole) este o alternativă foarte bună la folosirea combustibililor tradiţionali, cărbune şi lemn, mai ales, în special în zonele sărace ale lumii; dar aceste gospodării nu pot investi, pe cont propriu, în echipamentul necesar producerii biogazului. Un echipament la mai multe gospodării necesită şi o soluţie pentru transportul biogazului. La aceasta s-a gândit o studentă din Germania.
Katrin Puetz a întrezărit potenţialul biogazului pentru comunităţile rurale în timpul studiilor sale pentru dizertaţia de încheiere a studiilor masterale, iar ideea care i-a venit pentru transport este cea a unor perne de dimensiuni mari, rezistente, purtate în spate, precum un rucsac. Ulterior, a creat o linie întreagă de produse destinate localnicilor din comunităţi rurale, sărace, menite să îi ajute să folosească biogatul obţinut din deşeuri organice. Perna de transport, rămâne, însă, punctul de atracţie al liniei de produse: este dotată cu o valvă care se conectează cu soba casei (sau din bucătărie), iar, pentru ca biogazul să fie eliberat din ea, se pune deasupra ei o greutate.
Convinsă că ideea ei se poate transforma într-o afacere socială, Puetz a dezvoltat proiectul în Etiopia, unde a petrecut un an în zone rurale, ajutată fiind (şi ajutând, la rândul ei) de antreprenori locali, dornici să crească astfel de afaceri sociale cu biogaz. Tânăra a înfiinţat start-up-ul B Energy şi lucrează la dezvoltarea unui model de afacere care, deja, are o franciză în Etiopia şi una în Chile. Cu ajutorul unui calculator şi a formulei create pentru asta, se poate calcula, pentru fiecare localnic al unui sat, spre exemplu, biogazul care s-ar putea produce din deşeurile generate de gospodăria lui.
Întreg sistemul (de producere, transport etc.) costă 600 de dolari, în acest moment (fără livrare şi instalare). Aşa că, deocamdată, tânăra susţine afacerea din economiile sale. A refuzat un împrumut bancar de 500.000 de dolari deoarece, spune ea, a simţit că ar pierde controlul proiectului pe care l-a pornit. Singurii parteneri pe care îi acceptă sunt cei care nu sunt interesaţi de profit şi realizează că afacerea este una socială. Idealul tinerei este să creeze un model de afacere în care nimeni să nu facă profit prea mare, dar toată lumea să beneficieze de combustibil mai prietenos cu mediul înconjurător.
Mai multe detalii, pe FastCoexist.
Sursa şi foto: FastCoexist
Puteţi citi şi:
Invenţia unui student transformă excrementele în biogaz
O eco-staţiune din Costa Rica transformă fecalele de la porci în energie verde
Resturi de mâncare, folosite ca sursă alternativă de energie