Perito Moreno, singurul gheţar activ din lume

4

Coborând pe coasta vestică a Argentinei spre sudul continentului, după oraşul ciocolatei Bariloche şi Ţinutul celor 7 lacuri, următoarea oprire a oricărui călător este Parcul Naţional Los Glaciares. Fie că intri în parc prin partea sa nordică, adică prin oraşul El Chalten, fie prin partea sa sudică, adică prin oraşul El Calafate, această zonă merită o oprire de două-trei zile.

de Răzvan Pascu – www.RazvanPascu.ro

Cei care optează pentru varianta El Calafate se bucură de accesul mult mai facil la celebrul gheţar Perito Moreno, singurul gheţar activ din lume, dar şi la “fraţii” săi mai mari, dar mai puţin impresionanţi, Upsala şi Spegazzini. Aceasta este varianta pe care am preferat-o şi eu.

Doar 80 km despart oraşul El Calafate de gheţar, astfel că agenţiile de turism din oraş oferă o mare variatate de tururi spre Perito Moreno şi spre parcul naţional. Varianta standard şi cea mai ieftină costă aproximativ 25 de dolari şi include doar transportul până la gheţar. Pentru un tur cu ghid, pe lângă cei 25 de dolari se mai plătesc aproximativ 5 dolari, iar pentru o plimbare cu barca la toţi cei trei gheţari preţul se apropie de 90 de dolari. Pentru cei pasionaţi de trekking, agenţiile de turism oferă şi tururi de 1-2 ore pe gheţar, preţul fiind de 200 de dolari (iar la sfârşitul plimbării primeşti un pahar de whiskey cu gheaţă din gheţar). La toate aceste variante se mai adăugă aproximativ 25 de dolari pentru intrarea în parcul naţional. În afara sezonului turistic (septembrie – martie), preţurile se înjumătăţesc, dar creşte şi posibilitatea de a prinde vreme proastă şi de a nu te bucura de aceeaşi privelişte asupra gheţarului. Nu este unul dintre cele mai ieftine locuri de vizitat, însă merită pe deplin.

Gheţarul Perito Moreno, denumit după marele explorator al Patagoniei, Francisco Moreno, se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 35 km în munţii Anzi, cu o latură în Brazo Rico al Lacului Argentino, cel mai mare lac al Argentinei. Această masă imensă de gheaţă oferă un spectacol inedit turiştilor, care îl contemplează cu orele din diferite unghiuri.

Datorită luminii soarelui, care de la un moment al zilei la altul se propagă diferit pe suprafaţa gheţii, putem spune că peisajul oferit de gheţar este într-o continuă schimbare. Crăpăturile de pe suprafaţa sa căpătă nuanţe de albastru, în timp ce iceberg-urile căzute în apă au nuanţe de verde. Fiecare bucată de gheaţă care se desprinde de gheţar şi cade în Canalul Iceberg-urilor (Canal de los Tempanos) generează un răsunet în întreaga vale. Oamenii de ştiinţă au calculat că Perito Moreno avansează zilnic cu până la 2 m, generând o creştere a nivelului apei în Brazo Rico, alteori în interiorul munţilor, aproape imperceptibil.

Pentru a vedea şi fotografia gheţarul, turiştii au două opţiuni. Primă este cea a pasarelelor construite chiar în fața gheţarului, pe diferite nivele şi întinse pe aproximativ 2 km. Cea de-a doua este cea a unei plimbări de aproximativ o oră cu catamaranul pe Brazo Rico, care costă 12 dolari.

Eu le-am făcut pe amândouă şi au meritat deoarece perspectiva asupra gheţarului este complet diferită. Din barcă, cei 60 m înălţime ai gheţarului sunt impunători, în timp ce de pe pasarele te poţi bucura de o privelişte panoramică asupra sa.

Mai multe impresii de călătorie pe www.RazvanPascu.ro

Citiți și:

Călătorie spre Capătul Pământului: Rezervaţia Naturală Peninsula Valdez, Argentina

Călătorie spre Capătul Pământului: Cea mai mare colonie de pinguini din America de Sud, Punta Tombo, Argentina

Călătorie spre Capătul Pământului: Puerto Madryn şi Trelew, Argentina – pinguini, delfini, lei de mare sau elefanţi de mare la discreţie

Călătorie spre Capătul Pământului: De ce este “Perito Moreno” erou naţional argentinian?

Călătorie spre Capătul Pământului : Bariloche, oraşul ciocolatei argentiniene

Călătorie spre Capătul Pamântului: Mendoza, orașul vinului argentinian

Călătorie spre capătul pământului: Revelion pe ritmuri latin-americane

Călătorie spre capătul pământului: Santiago în două zile

Călătorie spre capătul pământului: Impresii din Santiago de Chile

Călătorie spre capătul pământului: America de Sud pe cont propriu

Tags:



Advertisment ad adsense adlogger