Cât de periculoase sunt apele din Europa

0

Un nou studiu arată că în aproape 40% din peste 1.400 mostre de apă colectate din nouă țări europene există viruși. Concluziile spun că adenovirușii și norovirușii reprezintă o amenințare pentru sănătatea multora dintre cei care se tot scaldă prin Europa.

Deși concentrațiile sunt scăzute, cercetătorii spun că monitorizarea microorganismelor este necesară, mai ales când numărul lor crește după o perioadă de ploi abundente. În afară de nivelul maxim de bacterii, de exemplu pentru E.coli, stabilit prin Directiva Europeană pentru apa de scăldat, nu există limite pentru viruși. Reglementările recomandă investigații științifice pentrua determina parametri și metode de detectare.

Proiectul VIROBATH, care aduce împreună 16 organizații de cercetare din Germania, Spania, Franța, Italia, Cipru, Polonia, Portugalia, Olanda și Marea Britanie, a evaluat prezența adenovirușilor (viruși cu ADN) și norovirușilor (viruși cu ARN, care cauzează gastroenterită) din 1.410 mostre de apă de scăldat, atât apă dulce, cât și apă sărată.

Cercetătorii au observat că 553 de mostre conțineau viruși, reprezentând 39, 2% din total. Adenovirușii erau în 36,4%, iar norovirușii în 9,4%. Cei mai mulți viruși au fost găsiți în apa dulce.

Oamenii de știință au mai descoperit că aproximativ 25% dintre microorganisme au capacitate infecțioasă. Experții spun că adenovirușii sunt asociați cu gastroenterită la copii, cu infecții ale urechilor, conjunctivită și infecții respiratorii.

Foto: Flickr / AlphaTangoBravo

Sursa: medicalxpress


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger