Potrivit BBC, un pacient aflat într-un spital din capitala Cubei, Havana, a fost diagnosticat cu holeră, la doar câteva zile după ce trei oameni au murit, de aceeaşi boală, într-un focar izbucnit în sud-estul oraşului Manzanillo, unde 50 de oameni au fost infectaţi şi peste 1.000 au primit îngrijiri medicale.
Autorităţile cubaneze susţin că au situaţia sub control, în vreme ce patru spitale cubaneze sunt pregătite să izoleze pacienţii diagnosticaţi cu holeră. Deocamdată, sursa izbucnirii focarului de infecţie nu este cunoscută. O ipoteză ar fi legată de cazurile de holeră apărute în Haiti, după cutremurul devastator din 2010. Medici şi personal medical din provincia cubaneză Granma (unde s-au înregistrat, până acum, cele mai multe cazuri de holeră) au lucrat şi încă lucrează cu pacienţi din Haiti, unde zeci de mii de persoane au fost afectate de holeră după cutremur.
Ipoteza de mai sus rămâne, deocamdată, o simplă teorie, spun medicii, care au anunţat şi că starea femeii de 60 de ani internată în Havana şi diagnosticată cu holeră este, acum, stabilă. Oficialii capitalei cubaneze au confirmat că s-au luat toate măsurile necesare pentru acordarea atenţiei cuvenite pacienţilor suspectaţi că ar avea holeră şi, totodată, măsuri prin care să se împiedice izbucnirea unei epidemii (spre exemplu, purificarea apei potabile). Potrivit Ministerului Sănătăţii cubanez, citat de BBC, ultima apariţie a holerei în Cuba a avut loc imediat după revoluţia din 1959.
Sursa: BBC News
Foto: TopNews – Holera în Haiti
Un comentariu
Pingback: Turiştii seacă apa localnicilor din ţările în curs de dezvoltare | TOTB.ro - Think Outside the Box