Performante sportive mai bune la o simpla clatire a gurii

0

Oameni de stiinta britanici au descoperit ca o simpla clatire a gurii, cu un lichid care contine carbohidrati, poate duce la imbunatatirea semnificativa a performantele sportive in sporturile de anduranta, printre care si maratonul. Totul se bazeaza pe o simpla “excitare” a creierului, fara a fi nevoie ca bautura sa fie inghitita.

Observatiile cercetatorilor de la universitatea din Birmingham pot duce la schimbari importante in modul de hidratare al sportivilor. Acestia au constatat ca simpla clatire a gurii cu un lichid care contine carbohidrati poate duce la ameliorarea semnificativa a performantelor sportive in sporturile ce presupun un efort intens, precum ciclismul sau maratonul, relateaza New York Times.

Carbohidratii folositi trebuie sa fie insa naturali, deoarece in cazul celor sintetici metoda nu are efectul dorit. Britanicii au folosit o solutie de apa si un derivat de amidon, fara miros, numit maltodextrina.

Explicatia acestui proces e simpla: creierul detecteaza bautura inca din momentul in care ea vine in contact cu papilele gustative. Lichidul trimite un semnal la muschi care, “fiind informati” ca soseste o sursa de energie, lucreaza mai intens pentru o perioada lunga de timp. Noua tehnica poate fi utila mai ales sportivilor care aveau unele reactii adverse, precum crampele la stomac, din cauza consumului de bauturi cu carbohidrati.

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger