Performance pentru Pata Rât: "Și eu sunt gunoier"

1

Vineri, 23 martie, tinerii clujeni vă invită la performance-ul “Și eu sunt gunoier”, organizat în sprijinul comunității ghetoizate de la Pata Rât. În Piața Unirii din cluj vor fi prezentate mesaje din partea Grupului de Lucru al Organizațiilor Civice (gLOC) și din partea Tinerilor Mânioși, grup informal care a contribuit major la declanșarea manifestațiilor în România anului 2012. Vor fi prezentate mesaje și din partea Amnesty International, organizație cu peste 3 milioane de membri în întreaga lume, ai cărei reprezentanți au efectuat vizite de lucru în Cluj la finalul săptămânii trecute și la începutul acesteia, în cadrul cărora s-au întâlnit cu oameni de la Pata Rât, membri gLOC și cu reprezentanți ai autorităților locale.

De ce: La Pata Rât se află cel mai mare ghetou din Europa din jurul unei gropi de gunoi. 2.000 de oameni trăiesc într-un ansamblu de patru comunități, trei în apropierea rampei, una în rampă. Mulți dintre acești oameni lucrează în colectarea selectivă a deșeurilor, în condiții de exploatare extremă, sub girul autorităților și serviciilor de salubrizare, fără contracte de muncă.

Consiliul Județean demarează un proiect de 76 de milioane de euro pentru un Centru Integrat de Management al Deșeurilor. Singura comunitate neintegrată rămâne cea de la Pata Rât. Investiția publică nu a luat intenționat în calcul modul în care proiectul afectează comunitatea de la Pata Rât pe considerentul că proiectul este unul „tehnic”, nu unul social. În ciuda beneficiilor materiale obținute, autoritățile și firmele de salubrizare nu au recunoscut până acum rolul pozitiv al acestei comunități în realizarea colectării selective în beneficiul orașului Cluj.

Este timpul ca noi, clujenii, să recunoaștem meritele unei munci umile, dar demne, și efectuată în condiții extrem de toxice.

Ce facem: scormonim gunoiul din centrul orașului și colectăm selectiv deșeurile, într-un gest simbolic de apreciere a muncii oamenilor din Pata Rât. Deșeurile sunt duse la Consiliul Județean. Vino și tu cu un mesaj de susținere!

Ce vrem: Autoritățile trebuie să realizeze politici publice care să conducă la desființarea ghetoului și incluziunea socială a rezidenților din Pata Rât atât pe piața muncii cât și în plan rezidențial ori educațional.

Când: vineri, 23 martie, ora 13.00

Unde: Piața Unirii din Cluj

Cine: membri ai Grupului de Lucru ai Organizațiilor Civice (gLOC), susținuți de Tinerii Mânioși și Amnesty International

Detalii pe pagina de FB a evenimentului – http://www.facebook.com/events/344425615608666/


Un comentariu

  1. Pingback: Prin portavocea unui ”tânăr mânios”: De la ”Salvați Roșia Montană!”, la ”Capitalism, rețeta voastră secretă!” | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger