Cea mai mare operațiune de înlăturare a unui baraj artificial din Statele Unite ale Americii a demarat în acest an, spre bucuria localnicilor și a ecologiștilor. Barajul se află pe râul Elwha și, deși a adus electricitate zonei (în vremea când a fost construit), a fost motivul principal al scăderii masive a populației de somoni.
Bătrânii tribului Klallam de pe râul Elwha își amintesc de sutele de mii de somoni care migrau pe brațul Juan de Fuca pentru a-și depune icrele pe Elwha și pentru a muri în aceste ape. Dar, în 1913, oamenii cu mașinării au venit și au construit un baraj de beton masiv pe acest râu, un baraj fără portițe pentru pești (inovații în construcție care permit migrarea peștilor prin traversarea barajelor). Astfel că somonii au fost opriți de gigantul de beton și au căutat degeaba o cale de trecere înspre locul de împerechere și depunere a icrelor. În timp, populația de peste 300.000 de somoni a scăzut la aproximativ 3.000. Barajul și-a făcut treaba, servind cu electricitate orașul Port Angeles, dar în prezent capacitatea sa de producție nu mai intră în standarde, iar costurile de întreținere și reparații sunt foarte mari.
Localnicii și organizațiile ecologiste au luptat pentru instituirea unui act de repopulare și refacere a ecosistemului din zonă, act care a primit semnătura președintelui George Bush în 1992. Documentul prevederea redarea destinației inițiale râului, adică apele să curgă libere, neîngrădite de vreun baraj. Prevederile sale au fost puse în aplicare în această lună, când primele bucăți de beton din baraj au căzut. Costurile operațiunii se vor ridica la 27 de milioane de dolari, iar lucrările de demolare vor dura trei ani. După ce acestea vor fi gata, proiectul intră în a doua faza, de curățare a apei, restaurare a ecosistemului și repopulare a râului. Aici, costurile se ridică la 325 de milioane de dolari, sumă care include și noi surse de energie pentru întreaga zonă, plante pentru tratarea apelor, reîmpădurirea și multe altele.
Specialiștii în mediu sunt de părere că va dura câteva decenii până când somonii se vor simți în siguranță, din nou, în apele râului și până când scopul proiectului va fi atins, ca ecosistemul să revină la starea sa naturală. Tribul Klallam (în traducere ”poporul puternic”) a contestat existența barajului lipsit de căi de acces pentru pești încă din anul 1970. A fost nevoie de mulți ani și de mult lobby pentru ca lucrările de demolare să poată începe, în sfârșit, spun membrii tribului. Oamenii se bucură pentru victorie, dar mai ales pentru că întoarcerea somonilor de Pacific în aceste locuri va revitaliza alte 137 de specii (de la larve de muște la urși și vulturi) care sunt dependente, în lanțul trofic, de somon. Iar valorile spirituale ale localnicilor își vor regăsi pacea și natura va fi din nou respectată, speră membrii tribului Klallam.
Sursa: ENN / Reuters
Foto: Elwha Info