Pentru sex, interdicții fără limită

4

Prohibițiile și tabuurile sexuale sunt incredibil de multe și diverse în culturile lumii. Cunoaștem o parte dintre ele, cele esențiale (incest etc) dar mai puțin cunoscute sunt cele care se referă la momentele potrivite pentru sex.

În Encyclopedia of Sex and Gender, pe care o găsiți gratis aici, un articol mare e dedicat interdicțiilor legate de momentul potrivit pentru sex. În Panama, cultura Cuna aprobă sexul numai noaptea. În Malaezia, Semang merg și mai departe, aceștia fiind convinși că sexul în timpul zilei provoacă tunete și fulgere și ploi nesfîrșite care îi vor îneca pe cei doi care au încălcat tabuul plus o mulțime de oameni nevinovați. Bambara din Africa vestică cred că un cuplu care face sex ziua va avea copii albinoși.

Interdicțiile se referă și la locurile pentru sex. Tot în Africa vestică, cultura Mende interzic sexul în tufe, în timp ce cultura Semang, de care vorbeam mai sus, îl interzic în cîmp deschis, de teama furiei zeilor. La Bambara, orice activitate sexuală în afara casei duce la recolte proaste, o metodă mai eficientă de învinovățire pentru adulter, dacă ne gîndim,  decît cele catolice – la acestea din urmă, pedeapsa e individuală, la Bambara, adulterinul condamnă toată comunitatea la foame.

Tabuurile sexuale sînt legate și de anumite activități, cum ar fi războiul sau căutarea resurselor. Cultura Ganda din Uganda interzic sexul înainte de bătălie dacă anticipează că aceasta va fi de lungă durată. Lepcha interzic sexul timp de 3 luni după ce au instalat o capacană pentru urși. Dacă e încălcat tabuul, niciun animal nu va fi prins. La Cuna din Panama nu se face sex în timpul vînătorii de broaște țestoase, Yapese din Oceania au aceeași interdicție în timpul excursiilor de pescuit și la Ganda sexul e prohibit în perioada în care se procesează lemnul pentru făcut canoe.

Tot la Ganda, femeile nu au voie să facă sex cît sînt în doliu și bărbații Kwoma n-au voie să facă sex după o ceremonie religioasă (oare cîte sînt pe săptămînă?). Jivaro din Ecuador nu fac sex după ce moare cineva, după ce au plantat semințele de narcotice, cînd pregătesc un ospăț și după ce și-au omorît un dușman.

Ceea ce arată aceste observații antropologice e că nu există și n-a existat sexualitate sălbatică la oameni, oriunde și oricînd sexul este reglementat cu rigiditate, iar prin comparație, occidentul modern e mai liber din acest punct de vedere.

 


4 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger