Pentru prima oară în istoria Arabiei Saudite, femeile din această ţară au dreptul să voteze

2

Femeile din Arabia Saudită au primit dreptul de a vota şi de a candida în cadrul viitoarelor alegeri din această ţară; aceasta este o premieră în istoria statului saudit. Săptămâna trecută, un număr mic de femei s-au înregistrat, ca votanţi, în Mecca şi Madina.

“Participarea femeilor saudite la alegerile municipale în calitate de votanţi, dar şi de candidaţi, a fost un vis pentru noi”, a declarat o femeie care s-a înregistrat ca votant, citată de Saudi Gazette. “Astfel, vom putea avea şi noi ceva de spus în procesul luării deciziilor”. Dreptul de a vota şi candida pentru femei a fost anunţat prima oară în 2011, de regele Abdullah, o mişcare îndrăzneaţă pentru un stat extrem de conservator, mai ales în privinţa drepturilor femeilor. Deşi sunt voci care spun că noile legi nu sunt suficient de deschise în privinţa drepturilor femeilor, acestea constituie, totuşi, un prim pas în direcţia bună.

Potrivit unui raport ONU de anul trecut, Arabia Saudită ocupa locul 130 dintr-o listă de 146 de ţări la capitolul egalitate de genuri, la nivel global. Deşi au primit dreptul de a vota, femeile saudite nu au dreptul să îşi deschidă un cont bancar, să aibă paşaport individual şi nici să călătorească neînsoţite de un bărbat. Activiştii pentru drepturile omului persistă în eforturile lor pentru a adăuga şi alte drepturi pe lista celor acordate femeilor din statul arab. “Arabia Saudită trebuie să permită femeilor să aibă control asupra deciziilor majore care le afectează vieţile. Abia atunci ele vor putea contribui la existenţa şi funcţionarea societăţii de pe picior de egalitate cu bărbaţii”, spune Adam Coogle, cercetător pentru Human Rights Watch.

 

Sursa: True Activist


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger