Pentru prima oară după 17 ani, proiecții de film la cinema Favorit

0

Membrii „Iniţiativa Favorit” au organizat vineri, 26 septembrie 2014, în cadrul Zilei Cartierului, evenimentui „Favorit pentru toţi, toţi pentru Favorit”. Grupul „Iniţiativa Favorit” este alcătuit din vecini de cartier, prieteni, oameni obişnuţi din Drumul Taberei care-şi doresc transformarea cinematografului de cartier, acum dezafectat, în centru cultural cu multiple funcţionalităţi.

 

DSCF3925

 


A fost un prilej de a-i informa pe cetăţeni în privinţa demersurilor făcute până acum, referitoare la transferul clădirii cinematografului Favorit din patrimoniul Ministerului Culturii, respectiv al RADEF RomâniaFilm, în cel al primăriei Sectorului 6. Abia când acest transfer se va realiza, primăria va putea să demareze lucrările de refacere a imobilului. Evenimentul a fost şi un prilej de a aduce laolaltă oficialităţile în cauză. De asemenea, pentru prima oară în cei 17 ani care au trecut de la închiderea cinematografului, în foaierul clădirii s-au făcut proiecţii de film. În paralel, au avut loc
spectacole cu muzică, teatru, ateliere de creaţie, precum şi acţiuni de educaţie privind protecţia mediului înconjurător.

Entuziasmul publicului, alcătuit din adulţi şi din copii, a demonstrat, încă o dată, că cetăţenii chiar îşi doresc să participe, la ei în cartier, la acţiuni culturale de acest gen. Per total, la eveniment au participat mai mult de 300 de oameni de toate vârstele. S-au completat 30 de fişe de membru al Grupului „Iniţiativa Favorit” şi 30 de carduri de membru. S-au scris mesaje pe cărţi poştale, destinate autorităţilor implicate, astfel : 20 de mesaje către Ministerul Culturii, 14 mesaje către RADEF şi 6 mesaje către Primăria Sectorului 6. Chiar şi o familie de americani, stabilită în Bucureşti, a ţinut să-şi exprime opinia către autorităţi.

Din partea oficialităţilor au răspuns invitaţiei grupului: directorul adjunct Elena Incrosnatu – din partea RADEF RomâniaFilm, Cosmin Teleaşă – director al Centrului Cultural European Sector 6, Niculaie Bordei – membru al Comisiei Sector 6 pentru Proiectul Favorit şi preşedintele seniorilor din Sector 6, consilierul Mihai Tămâian – din partea Ministrului Delegat pentru Dialog Social; deputatul Florian Daniel Geantă; consilierul Victor Adîr – din partea Primăriei Municipiului Bucureşti; Alexandrescu Dan – din partea senatorului Gabriel Mutu.

Am asistat la un schimb dur de replici între autorităţi, din care noi, Grupul, am tras concluzia că fiecare căuta să se justifice și să dea vina pe celălalt pentru starea deplorabilă în care a ajuns cinema Favorit. Toate mesajele cetăţenilor către autorităţi vor fi trimise destinatarilor. De asemenea, noi, Grupul Favorit, vom continua să milităm ca și până acum, prin acţiuni specifice – audienţe, petiţii, participarea la şedinţe de Consiliu Local şamd – , pentru ca cinema Favorit să se reîntoarcă la oamenii din cartier.

Adresăm mulțumiri susținătorilor noștri comunitari de la CeRe (Centrul de Resurse pentru Participare Publică) și următorilor parteneri la eveniment: firma EcoRom Ambalaje (care, de Ziua Cartierului, a inclus Şcoala 164 în proiectul său „Laboratorul Verde al Reciclării”), Salvaţi Marele Ecran, Familia Velicu, Incubator107, ART Fusion, grupul de muzică pop-rock Garfil, Asociația seniorilor Sector 6, liceele Petru Maior, Grigore Moisil și Gh. Asachi, Grupul Callatis Drumul Taberei, Poiana lui Iocan.

Despre Grupul „Iniţiativa Favorit”: Este un grup de iniţiativă cetăţenească format din vecini de cartier, prieteni, oameni obişnuţi din cartierul Drumul Taberei. Grupul a luat naştere în mai 2010 şi de atunci militează pentru transformarea vechiului cinematograf Favorit, aflat în ruină, într-un centru cultural comunitar, de care să beneficieze toţi locuitorii din cartier. Despre CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică a contribuit la formarea grupului de initiaţivă cetăţenească „Favorit”, în cadrul programului de organizare comunitară, pe care îl derulează din toamna anului 2009. Prin misiunea sa, aceea de a acţiona pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor şi dorinţelor actorilor sociali, CeRe şi-a propus construirea unor organizaţii/grupuri civice puternice în relaţie cu decidenţii, în Bucureşti. În prezent CeRe susţine dezvoltarea grupurilor de iniţiativă cetăţenească din 4 zone: Lacul Tei, Favorit şi Callatis din Drumul Taberei şi Pantelimon. Mai multe informaţii găsiţi pe www.ce-re.ro sau facebook: @participare.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger