Pentru o gîndire mai creativă, stați în afara unei cutii. Literal

0

E ceea ce facem noi în fiecare zi cînd ne scriem articolele pe acest site – căutăm prin casă o cutie și stăm în afara ei. Sună ca o glumă dar revista Psychological Science spune că nu e deloc. Dacă vrei să gîndești mai creativ, trebuie să-ți schimbi poziția corpului. Mai jos vă dăm cîteva idei în această privință.

 

 

 

Creativitatea înseamnă, esențial, să poți combina două lucruri aparent incompatibile. E întîlnirea unei mașini de cusut cu o umbrelă pe o masă de operație, cum spunea Lautreamont.

Pentru a obține aceste perspective multiple și contradictorii avem uneori nevoie să ne punem cu totul într-o postură neobișnuită. Expresia Think outside the box, care dă și numele acestui site, e foarte des folosită ca metaforă a creativității. O echipă de psihologi din Singapore a încercat să vadă în ce măsură punerea în practică a acestei metafore ar putea avea un efect creativ asupra creierului. După cum relatează Psychological Science, voluntarii au fost băgați în cutii de carton și în afara lor și au completat teste de creativitate. Cînd au stat închiși, voluntarii au fost mai puțin creativi decît cînd au ieșit (o sugestie pentru corporațiile care își împart spațiile de lucru în cutiuțe).

O variantă a acestui efect e plimbarea dintr-un capăt în altul al unui spațiu. Și acest exercițiu este eficient creativ, cîtă vreme plimbarea e făcută haotic și nu pe un traseu de forma unui pătrat.

Creativitatea presupune însă două etape – combinarea ideilor incongruente și integrarea lor în ceva mai mare. La această etapă, cercetătorii din Singapore au descoperit că dacă iei două jumătăți de pachet de cărți dezordonate și le pui în ordine înaintea unei operațiuni creative, obții rezultate mai bune.

Bineînțeles, prea puțini o să aibă chef, după ce citesc acest text, să intre într-o cutie și să iasă din ea. Nu-i nimic – nici nu trebuie să fie o cutie reală. Psihologii singaporezi au testat efectul de cutie  – și plimbările haotice – și pe avataruri din Second Life, obținînd aceleași rezultate.

Pentru că totul e în minte.

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger