Pentru Dan. Și pentru toți cei care au murit “ca fraierii” la Revoluție

7

Erou Dan Adrian Urucu. O căutare pe Google arata 29.000 de rezultate. Primele două pagini sunt numai site-uri de străzi. Cu cine se intersectează Erou Dan Adrian Urucu. Ce firme sunt pe Erou Dan Adrian Urucu. Ce numere sau coduri poştale. E o stradă. În Berceni. Pe ea locuiesc oameni.

 


de Traian Despoiu (Make A Point)

 

Probabil unii dintre ei s-au enervat acum câţiva ani când au fost nevoiţi să-şi schimbe buletinele pentru că primăria le schimbase numele străzii. Dan Adrian Urucu a fost un erou, poate,în actele de protocol ale oficialităţilor, veşnic recunoscătoare celor care şi-au dat viaţa pentru idealurile Revoluţiei din 1989, pentru libertate …

În viaţa reală, Dan a fost un tânăr pasionat de avioane.  A murit împuscat probabil la Televiziune, deşi faptele de atunci sunt incerte şi azi. Singurul lucru cert e că părinţii lui l-au găsit la morga Spitalului de urgenţă printre alte cadavre. Şi ca azi e îngropat undeva în Cimitirul eroilor din Bucureşti, cum intri, undeva pe dreapta. Şi că familia lui a făcut o fundaţie care-i poartă numele, prin care acordă premii la concursuri de planorism. Că sora lui a emigrat demult în Franţa, unde e medic. Şi ca dincolo de toate astea el trăieşte în amintirea prietenilor lui, aşa cum a fost în cei 22 de ani pe care i-a trăit.

Într-o discuţie recentă cu o amică mai tânără, mi-am dat seama că în privinţa Revoluţiei din 89 românii se împart în două categorii: cei care consideră că cine a murit atunci a fost fraier/ghinionist, aflat la locul nepotrivit, în calea glonţului; şi cei mai tineri pe care la drept vorbind nici nu prea îi interesează ce a fost, atâta vreme cât nu ştiu cum era înainte. Când îi povesteam tinerei ca atunci s-au împărţit arme pe străzi şi că se trăgea prosteşte, nu m-a crezut. Cum adică să se împartă arme? Civililor? Da, un astfel de episod absurd am rememorat zilele astea cu Oana Lohan, una dintre prietenele lui Dan. A fost foarte uşor să ne înţelegem pentru că avem aceeaşi vârsta şi atunci, în 1989, am perceput lucrurile cam la fel.

***

Puteam trece drept terorişti, dar cine naiba ştia atunci ce sunt aia?

 

 

Oana Lohan este probabil genul acela de om care nu se lasa desparaita de prieteni nici măcar după moarte. 12 ani din cei 22 ai lui Dan i-a fost prietena. De stradă (pe Grigore Alexandrescu, în preajmă Guvernului), de şcoala generală şi de Liceul Caragiale. După asta el a intrat la Facultatea de Aeronave iar ea a tot bătut la porţile Arhitecturii. Erau decreţei, crescuţi în comunism, cu idealuri care acum par desuete. Ea voia să înveţe să construiască case. El învaţa să facă avioane. „Îi plăcea ce se întâmpla pe cer, dar nu poetiza chestia asta. El pur şi simplu iubea avioanele, tot ce ţinea de ele. Îşi luase şi brevet de planor, zbura”, povesteşte Oana. Povestea Oanei, a lui Dan şi a prietenilor lor arată de fapt cum am trăit noi, majoritatea, evenimentele alea despre care e posibil să nu ştim niciodată ce au fost cu adevărat.

„Au ieşit aproape toţi băieţii din grupul nostru în stradă, atunci. Deşi aveam un prieten în trupele speciale care ne spusese să nu ieşim că vom muri ca proştii. Dan a ieşit poate din dorinţa lui de a-i învăţa pe alţii cum să folosească un Kalaşnikov, pentru că el făcuse armata şi ştia. S-a simţit responsabil într-o mod ciudat, pentru că se dăduseră arme şi copiilor. Pe 23 decembrie am aflat că el ar fi rănit în Spitalul de urgenţă. Am încercat să intrăm acolo dar ne-au respins, toţi erau isterizaţi, de la poartă, de terorişti. Credeau că toată lumea vine cu gânduri teroriste în spital. Umblau zvonuri că fuseseră împuşcaţi oameni şi în spital. Era o nebunie”, povesteşte Oana. Dan era de fapt mort, dar ei nu ştiau, pentru că cineva îi văzuse cadavrul în spital, din întâmplare, şi-l anunţase pe tatăl lui. Dar tatăl n-a putut să le spună din prima vestea asta cumplită şi mamei şi surorii lui, le-a spus doar că e rănit. Aşa că prietenii lui Dan au pornit de nebuni pe străzile Capitalei ca să găsească ajutor să intre în spital. „Ştiam nişte doctori în Pantelimon, care ne-ar fi putut ajuta să intrăm în spital. Împreuna cu Tudoricp şi cu Mircea am pornit cu o Dacie pe străzi, să ajungem în Pantelimon. Aveam la noi o poză de-a lui Dan de la BAC şi la fiecare filtru de stradă spuneam povestea.

Acum, privind retrospectiv, îmi dau seama ce ridicoli eram, ne îmbrăcasem în negru, ca să nu atragem atenţia, dar Dacia era albă şi curată ca zăpada, iar Tudorica, prietenul nostru, avea doi metri înălţime. Practic puteam trece drept terorişti, că eram îmbrăcaţi în negru, dar cine naiba ştia atunci ce sunt aia terorişti?” La unul dintre filtre au dat peste un puşti care a rezonat cu povestea lor şi le-a „divulgat” parola valabilă pentru Pantelimon şi care i-ar fi ajutat să treacă mai departe fără să fie bănuiţi de terorism: „Parola era PARĂ. Ne gândeam că ăla face mişto de noi şi cine ştie cum ajungem să fim împuşcaţi tocmai din cauza asta. Şi da, puştiul ăla era înarmat.” La destinaţie au ajuns degeaba, pentru că medicii le-au spus că nu au cum să-i ajute, iar ulterior au aflat că Dan era de fapt mort. A fost înmormântat de Crăciun.

***

Povestea lui Dan, povestea turnului

 


Oana a plecat din ţară în 1991, imediat după mineriaiade. Arhitectura româneasca o refuzase sistematic, aşa că a învăţat-o pe aia franauzeasca. A făcut doi ani de arhitectura la  Strasbourg, apoi scoala de artă superioară şi decorativa de la Paris, unde a stat până în 1998. A mai colindat vreo doi ani şi Londra, apoi prin 2002 a avut prima tentativă de a se restabili în România. „Am stat şase luni şi am plecat din nou. Nu prea ştiam ce să facem aici. Venisem cu prietena mea, era cam la un an după ce se dezincriminase homosexualitatea prin lege, dar oamenii se uitau ciudat încă. Ne-am întors în Franţa”, povesteşte Oana. Zice că ce face ea nu e arta, e doar „ce a învăţat să facă”  La Paris a făcut diverse munci, de la paznic de muzee la vânzători de kebap. Îi place să deseneze în creion (a scos o carte cu desenele ei), să facă poze şi să lucreze lemnul. Asta a învăţat în şcolile de artă şi acum se considera mai aproape de un meseriaş decât de un artist. Din 2005, s-a stabilit dintr-o întâmplare în România, din nou, dar pendulează încă între Bucureşti şi Paris. Trăieşte într-o casă amenajata după gustul ei, în Vatră Luminoasă, cu pisica Renette, care merge ca un cowboy cu picioarele din spate, pentru că a fost victima unui accident auto din care niciun veterinar nu credea că scapă. Acum priveşte lumea, curioasă, cu doi ochi verzi mari şi minunaţi.

Oana spune că îi place Bucureştiul ca niciun alt oraş, poate de asta toate desenele ei îl arată în cele mai mărunte detalii. „Pentru Dan” se numeşte lucrarea grafică cu care Oana a participat la concursul organizat de Make a Point pentru pictarea Turnul de Apă din Pantelimon. Ea a propus desenarea pe turn a unor avioane de hârtie, în amintirea lui Dan. Pentru că probabil Turnul de Apă din Pantelimon era singurul martor tăcut al zbaterii lor de acum 22 de ani, când încercau să găsească o cale să intre la el în spital.

De fapt, avioanele de hârtie au mai spus o dată povestea lui Dan. În Berceni, pe strada care-i poartă numele. În 2009, când s-au împlinit 20 de ani de la moartea lui, Oana şi alţi opt prieteni s-au dus acolo ca să arunce avioane de hârtie de pe blocuri, în memoria lui Dan. A fost o ocazie şi pentru locuitori să afle cine a fost cel care le-a numit stradă. Doamna în vârsta din imagine şi-a chemat nepotul şi l-a pus să asculte povestea lui Dan – „ca asta e istoria, mamaie!” – apoi au aruncat toţi, din balcon, avioanele colorate. Dan a înviat pentru câteva minute, în zbor, aşa cum îi plăcea, în aerul rece de iarnă din Bucureşti. Acum, cu Turnul de Apă din Pantelimon, a mai ajuns o dată în atenţia oamenilor. Oana spune că nu contează cine câştigă locul pe turn, contează doar ca turnul ăla să le spună oamenilor o poveste şi să-i facă să vină acolo cu plăcere.
Să nu-i lase indiferenţi când trec pe lângă el. „Pentru că pe oameni în general nu-i întreabă nimeni nimic, aici, în România.”

Mai multe, pe site-ul Oanei Lohan.

Acest articol a fost preluat de pe site-ul Make A Point.

 

Puteți citi și:

Victimele de pe strada mea


7 comentarii

 1. Dumneata care zici că gândești în afara cutiei și ne îndemni și pe noi ca să facem la fel, încă nu ai priceput că nu a fost nicio revoluție ci că Americanii au dat jos comunismul ?
  Oare chiar așa de fraier ești ?
  Bineânțeles că aia care au murit atunci, au murit pentru că erau proști. Iar panaramele astea care se dau revoluționari ar trebui ca să recunoască faptul că fără americani nu mai pupau ei drepturi speciale. Aceste lepre ar trebui ca să-i pupe în fund pe toți cetățenii SUA, căci pe banii acestora comunismul a fost dat jos in Europa și fosta URSS.

  • Nu te indeamna nimeni sa gandesti, cu atat mai mult in afara cutiei. Autorul si-a spus simtamintele, ne-a povestit noua, celorlalti, ceea ce a inteles din povestea eroului Dan Adrian Urucu. Ceea ce nu inteleg este de ce il jignesti spunandu-i “fraier” ? Detii dovezi ca au fost americanii implicati ? De ce nu ne dezvalui si noua pe larg, intr-un articol, ceeea ce stii ? Cu siguranta ca esti nascut dupa acele evenimente pentru ca altfel ai sti ca foamea si frigul i-au scos afara din case pe romani. E drept ca erau mult mai slabi si sanatosi atunci ca doar aveau doar 2 ore de TV…Si ii faci faci pe aceia care au iesit pe strada “prosti” ? Cum iti permiti “onestule” ??? Tu nu ai dreptul sa atingi nici macar cu un cuvant memoria acelor oameni…iar despre cetatenii americani, insist sa-i pupi tu in fund din partea tuturor romanilor pana cand te plictisesti. Cu stima …

   • Se cam contrazic cuvintele ‘Cu stima …’ cu ‘ Cum iti permiti onestule’; și așa în general răspunsul dumitale e plin de contradicții.
    Și eu cu ce te pot ajuta ca să pricepi măcar acum la aproape un sfert de secol că atunci când ni s-a spus despre ‘agenturilii străine’ ni s-a spus adevărul, dar prostu-i prost și degeaba îi arăți că el tot nu pricepe.
    Nu ești nici măcar în stare ca să scrii un mesaj ca lumea. Ce să îți fac ? Cu ce te pot ajuta ? Să gândesc eu în locuk dumitale ? Să scriu eu mesaje în locul dumitale ?

    Ce oaneni ? Care revoluționari ? Cocalarii ăia ? Păi nu i-am văzut cu toții și nu îi vedem cu toții an de an ? Îi știm domnule. Sunt niște căzături …

    Că s-au mai rătăcit printre ei și vreo 2 – 3 imbecili care au fost împușcați, asta e ciubucul familiilor căci astfel s-au lipit de drepturi de urmași

    Dragă domnule, dormi în continuare.

 2. În zilele secolului XXI, când există atât de mult acces la orice informaţie, să fii atât de idiot spălat pe creier şi să nu-ţi dai seama că sistemul monetar este un sistem de valori de căcat e trist. Să fii o fiinţă raţională şi să te laşi condus ca vita de nişte indivizi cu tupeu înseamnă că rasa umană e pierdută. Dacă întrebi orice idiot de ce este cel mai democrat stat SUA, nu va şti să-ţi răspundă. La aceşti spălaţi pe creier, le dezvălui eu secretul statului cel mai democrat. Bă ţugulane ia închipuieţi cum te-ai simţi dacă te-ai afla şi de partea trăgaciului la o armă, nu numai în cătarea ei, cum te afli tu! Adică să ai şi tu arma ta acasă mă ţugulane. Norocul nostru al celorlalţi europeni că încă nu mâncăm la gamelă, este că stăpânii americii nu au luat încă armele de la populaţie. Se chinuie, vedeţi atâtea cazuri când “programează” oameni să facă crime în masă, pentru a stârni opinia publică să ceară interzicerea posesiei de arme de către omul de rând. Deocamdată nu reuşesc şi să dea Dumnezeu să nu reuşească niciodată. Pentru că în secunda doi, noi vom fi sclavi patentaţi. Adio libertate, adio democraţie. Cum ar fi arătat România dacă noi cetăţenii aveam arme acasă?! Ca un paradis. Nu mai vedeam toţi cretinii în posturi de conducere, că le-ar fi fost frică de moarte. Pentru cretinii care cred că posesia de către cetăţeni a armelor ar duce la crime, îl spun idiotului care a apărut pe planetă că nu a avut tac’su prezervativ, că omul este montat genetic să nu poată ucide alt om. De aceea este îndobitocit omul în armată în uniformă, ca să asculte comanda de ucis alt om. De aceea se găseşte greu un killer. Pentru că doar cei cu probleme la cap, sau care sunt dominaţi de instincte animalice pot ucide un om. Şi pot spune tipului onest, că cei care au murit atunci îi erau net superiori şi ca inteligenţă şi ca cumulare de cunoştinţe. Şi dacă nu ar fi un simplu sclav prost, spălat pe creier de sistem, ar trebui să înjure pe ţărănişti şi pe Emil Constantinescu, care în 1996 a deschis robinetul creării de “revoluţionari”, pentru a avea şi ei un profit când au venit la guvernare. Dar mintea lui este spălată de sistem cu ajutorul mass-mediei. Bănuiesc că pune botul şi la tolcşoaie de doi lei de la televizor. Nu pot spune decât, “păcat, păcat de sângele vărsat”! Românii în proporţie de 90% au trei jaloane care le ghidează comportamentul şi viaţa. Mâncare, căcarea şi fututul. Dacă ceva nu are legătură cu acestea, nu prezintă interes. Fast-food-urile duduie, discotecile duduie, orice spectacol sau ceva artistic ce are ţâţe şi cur se vinde, etc. Qvot erat demonstrandum!

  • Domnule Doru Dascălu, scuze că nu am citit și comentariul dumitale până acum.omnia ta ești filozof, deja ai sistemă și cu dumneata nu aș dori ca să lungesc prea mult vorba.
   Dacă comunismul european și rusesc au căzut doborâte cu Radio Europa Liberă și echivalentul lui pentru URSS, Radio Libertatea, regimurile de prin Irak, Libia sau Egipt au căzut doborâte cu MySpace, FaceBook și alte rețele de socializare.
   Dacă pe vremea Domnului Nicolae Ciaușescu în România era dictatura muncitorească, după ce împuțiții sincronizați de radio Europa Liberă au făcut răzmeriță și a căzut șandramaua comunistă, de atunci în țăr-șoara noastră scumpă avem dictatură țigănească.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger