Pentru autodiagnosticare, scuipați pe ecranul telefonului!

0

Nu vă grăbiți să vă scuipați telefonul, totuși, nu încă. Dar în curând s-ar putea ca, printr-o simplă colectare de mostre de salivă, urină sau sânge, prețioasele noastre gadget-uri să fie capabile să devină adevărate laboratoare de analiză și să ne spună de ce suferim sau ce nivel de potasiu avem în sânge.

 

Un dispozitiv de mărimea unui stick USB, denumit ”lab-on-a-chip” (laborator într-un cip), de unică folosință, ar putea ajuta la analiza unei mostre de sânge, salivă sau chiar urină. Utilizatorul ar urma să injecteze o cantitate mică de lichid (din oricare din cele trei menționate, în funcție de tipul analizei) în acest cip, care ar fi apoi dus la laborator pentru analize. Această teorie este discutată, de ceva vreme, printre împătimiții de tehnologie. Însă doi cercetători coreeni s-au gândit că și telefoanele mobile ar putea să diagnosticheze diferite tipuri de infecții printr-o simplă apăsare pe buton și cu ajutorul ecranelor super-sensibile (dezvoltate și la smartphone-urile din prezent). Astfel, Hyun Gyu Park și Byoung Yeon Won, de la Korea Advanced Institute for Science and Technology, consideră că telefonul însuși ar putea face munca laboratorului de analize.

Cei doi cercetători spun că, prin plasarea unei picături de lichid (salivă, sânge etc.) pe ecranul de tip touchscreen al telefonului, o aplicație instalată în telefon ar putea să dea pe loc verdictul în cazuri de intoxicație alimentară, răceală, gripă sau alte infecții. Park și Won lucrează, deja, la testarea teoriei lor, ca să vadă dacă, într-adevăr, ecranele sensibile ale telefoanelor noastre inteligente ar putea juca acest rol în autodiagnosticare – spre exemplu, au aplicat bucăți din bacteria care cauzează chlamydia pe ecranul unui iPhone și au observat cum senzorii din ecran au putut distinge și identifica diferențele de concentrație. ”Acesta este primul pas” consideră Park. Deocamdată, tehnologia nu este capabilă să identifice agenți patogeni individuali, dar cercetările continuă. Până când telefoanele mobile vor deveni laboratoare de analiză, spun oamenii de știință, ideea lor poate fi folosită la modificarea în fabricație a ecranelor pentru telefoanele inteligente, astfel încât să se elimine falsele semnale date de atingeri de transpirație sau umezeală, ajunse pe ecrane din greșeală.

 

Sursa: NewScientist

Foto: Medical Consumerism


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger