Dacă omul e creator de artă şi celelalte animale sunt inferioare lui dar asemănătoare, înseamnă că şi ele s-ar putea să poată mişca ceva creativ; mai rudimentar, dar merită investigat. Acest articol extramoral îşi propune să promoveze animăluţele cu potenţial artistic şi astfel să dea un NOS fluxului evolutiv al naturii.
Text: Adistu’. Foto: George Pomponiu (Vice România)
Căci este nevoie de raţiune pentru artă, iar dacă animalele încep să facă asta mai des, s-ar putea să dezvolte intelect şi să se transforme încet, încet în oameni. Asta înseamnă că acest efort naşte potenţiale vieţi umane. Nu aţi vrea ca în viitor să purtaţi o conversație cu pet-ul vostru despre teoria Braid? Am luat câţiva saci meanjeri, nişte vopsea, pensule, coli şi am plecat în căutare de noi talente prin regnuri vecine, care să-şi foloseasă lăbuţele pe post de instrumente artistice.
Sixty
Prima noastră artistă a fost depistată din start după nume – anii ’60 au fost o perioadă bună pentru creativitate, cu revoluţia psihedelică şi toate cele. Sixty e un bulgăre păros de agitaţie care face artă dansând când vede roz în faţa ochilor. Produsul final nu e senzaţional, dar a se observa că e zgăriat – adică muncit, deci merită aplauze:
Sixty e adorabilă, dar de ce să ne rezumăm la o pisicuţă? Trebuie mai multe! Aşa că ne-am îndreptat către apartamentul Iuliei şi al lui Cristi, care găzduieşte şase pisici şi-un câine, plus opt biciclete. Poate vom face în viitor artă şi cu roţi, dar până atunci vă fac cunoştinţă cu vietăţile drăgălaşe care au pus la cale un proiect colaboativ:
Babette, Felix şi Mikika (primul rând); Suri, Goguţu şi Horchiţă (al doilea rând)
Iulia a creat freepets.ro , pentru a ajuta animăluţele să-şi găsească cămine. Printre orfani se află şi Horchiţă şi Mikika (aka Pixie).
Brainstorming-ul necesită relaxare, deci este scos catnip-ul pe planşă înainte de toate.
Spiritele se încing. Suntem martori unei lupte cu flegme şi zgârieturi fix la locul de muncă. Sentimentul de furie e astfel transmis direct în lucrarea lor cu un touch de improvizaţie. La final, numai Felix triumfă şi se proclamă propietarul acesteia. Nici măcar nu am reuşit să fotografiem de aproape pictura. Am încercat să îl ademenim cu un obiect pufos, pe care l-a urmărit, dar lăbuţele lui au fost de neclintit şi ne-a tras o privire rece, atentă și malefică:
Goldie
Goldie e o căţea care trăieşte printre aceste feline. Ea n-a participat direct la lucrare, dar s-a lăsat suptă de puteri, a dat din interiorul ei, s-a jerfit pe acea canapea, totul în numele creaţiei. Golul din ochii ei cât timp se lăsa mulsă de Mikika îl vezi atât de des la bordeluri. E ca un fel de water-boy al echipei artistice, sau mai bine zis milk-bitch, deşi nu sună deloc plăcut.
Next, am dat de un talent hiperactiv, ascuns într-un câine cu nume de artist, care deja este vedetă în regatul animal virtual, după cum puteţi vedea pe profilul său de Facebook. Şi-a impuns pretenţile şi a spus că s-a săturat de bliş şi vrea un videoclip. Şi-a înmuiat labele în vopsea, iar lucrarea pe care a făcut-o a fost pe dimensiuni mari şi format panoramic. Clipul a ieşit mega penibil, cheesy şi înduioşător dintr-o perspectivă retardă şi naivă, dar e artă canină 100%.
Acest material a fost preluat de pe site-ul partener Vice România. Puteţi urmări restul materialului aici.
Foto main: Flickr/salliyi
Citiţi şi: